Jó hír fogyókúrázóknak: a csokoládé nem hizlal

2013. november 2., 09:55

 

 

 

 

 

 

 

 

A legújabb kutatások arra bíztatnak, nyugodtan együnk csokoládét, nem fogunk elhízni. Sokan azt gondolják, a hír túl szép, hogy igaz legyen. Márpedig igaz, az állítás a Granadai Egyetem tanulmányain alapszik.

A tanulmány szerint nyugodtan bontsunk ki egy tábla csokoládét és majszoljuk élvezettel, semmivel nem leszünk kövérebbek. Spanyol kutatók 1500 spanyol és angol, 12 és 17 év közötti tinédzsert vontak be a kutatásba és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a szervezetében, akik nagy mennyiségben fogyasztottak csokoládét, sokkal kevesebb zsír halmozódott fel, mint azokéban, akik nem ettek csokoládét.

Mindegy, hogy valaki fogyókúrázik-e, vagy nem, a csokoládé jótékony hatást fejt ki a keringésre, szív- és érrendszerünk állapotára, a vérnyomásra. A kutatók magyarázata szerint igaz, hogy a csokoládénak magasabb a kalóriatartalma, mint más élelmiszereknek, a csokoládé fogyasztása azonban jobban megdolgoztatja az anyagcserét, így elősegíti a felesleges zsírok lebontását.

fekete_csokolade

A legfrissebb közvélemény kutatások is alátámasztják a fenti állításokat. Egy felmérésben, a csokoládét fogyasztó fogyókúrázók 86 százaléka lefogyott. Janet Aylott táplálkozáskutató szerint a fogyókúrázók a csokoládé fogyasztását törölve étrendjükből, semmivel nem jutottak előbbre. A fogyókúra lényege a táplálkozás kissé lazább megközelítése: mindenből ehetünk, amit szeretünk, de természetesen mértékkel.

Eddigi tanulmányok szerint a fogyókúrázóknak tiltott volt mindenféle édesség, bor, sütemények fogyasztása, ezek mind testtömeg növelőnek számítottak. A helyettesítő étrend összeállításával azonban többet ártunk, mint használunk.

A Cambridge-i Egyetem kutatásai alátámasztják fenti állítást. A csokoládé fogyasztók kevesebb, mint 29 százalékánál volt kimutatható magas vérnyomás, agyvérzés és kevesebb, mint 37 százalékuknál volt kimutatható szív- és érrendszeri megbetegedés.

A csokoládé jótékony hatása a kakaóbab flavonoid tartalmának köszönhető, amely antioxidánsként segít megkötni a sejt károsító szabad gyököket. (Flavonoidokat tartalmaz a vörösbor és a tea is.)

A korábban egészségtelennek kikiáltott csokoládé tehát nagyon is egészséges és minél nagyobb a kakaótartalma, annál több jótékony flavonoidot tartalmaz.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top