Zsellérházból nyaraló

 

 

 

 

 

 

 

A Káli-medence mediterrán jellegű, bortermeléséről híres festői tájai, romantikus, több százéves hagyománnyal bíró települései megragadó élményt nyújtanak a városlakó számára. A környék falvaira jellemző fehér falú, nádtetős házak őrzik az elmúlt évszázadok hangulatát. Mintha csak megállt volna itt az idő.

A szépen felújított házat terméskőből rakott járda szegélyzi, melyet a tulajdonosok elképzelései alapján hévízi kőből raktak ki

A szépen felújított házat terméskőből rakott járda szegélyzi, melyet a tulajdonosok elképzelései alapján hévízi kőből raktak ki.

Nem csoda hát, hogy vendéglátóink – akik hosszú éveken át a Balaton északi partján töltötték nyári szabadságukat, s gyakran kirándultak errefelé – beleszerettek az egyedien szép, romantikus tájba. A Budapesten élő értelmiségi házaspár elhatározta, egyszer majd saját házat vásárolnak e helyt azzal a céllal, hogy szabadságukat, később pedig nyugdíjas éveiket is itt tölthessék. A sors úgy hozta, hogy álmuk megvalósulhatott.

A magas kőfal, az úgynevezett „bástya” a meredek domboldalban egymás fölött meghúzódó kerteket választja el egymástól. A szőlőlugas és a kőfal védett sarkában a hűs árnyat adó fűzfa tövében öntöttvas ülőgarnitúrát helyeztek el

A magas kőfal, az úgynevezett „bástya” a meredek domboldalban egymás fölött meghúzódó kerteket választja el egymástól. A szőlőlugas és a kőfal védett sarkában a hűs árnyat adó fűzfa tövében öntöttvas ülőgarnitúrát helyeztek el.

A nádfedeles, helyi terméskőből épült ház a környék legszebb fekvésű falujának központi teréhez közel, mégis annak csendes zugában áll. Történetéről a ház asszonya szívesen mesélt nekünk. A takaros kis parasztház valamikor régen a „legszegényebb zsellér háza” nevet kapta, a faluban még ma is csak így emlegetik.  Homlokzatán a felirat jelzi, 1864-ben épült. A történelmi múltú épület óriási hatással volt új tulajdonosaira, megváltoztatta életüket. Felszínre hozta gyerekkoruk vidéki emlékeit, a szülőkhöz, ősökhöz való kötődés amúgy is erős érzését. A múlt mélységes tisztelete arra ösztönözte őket, hogy a házat és a hozzá tartozó kertet a lehető legautentikusabb módon alakítsák át és rendezzék be. Az eredetileg szoba-konyhás elrendezés szükségessé tette a korszerűsítést. Praktikusan a konyha teréből választották le a fürdőszobát.

A szőlőlugas másik oldalán fagerendákból ácsolt ülőgarnitúra áll, a társas étkezések, kellemes borozgatások színhelye

A szőlőlugas másik oldalán fagerendákból ácsolt ülőgarnitúra áll, a társas étkezések, kellemes borozgatások színhelye.

A konyha részlegesen elkülönülve, boltíves nyílással kapcsolódik az étkező-lakótérhez. A rendbe hozott padlástérben egy vendéghálót alakítottak ki. A tetőt a helyi hagyományok figyelembevételével falubéli mesteremberrel nádaztatták újra. A paraszti kultúra iránti érdeklődés, a régi tárgyak szeretete lelkes kutató-gyűjtő munkára sarkallta őket. Szorgalmasan látogatták az ecseri piacot, néprajzos ismerősük tanácsát kérve ki egy-egy régi bútordarab megvásárlásakor. Egy galgamácsai kirándulás során megismerkedtek

Az étkező padja és asztala a galgamácsai naiv-festőnő, Dudás Juló hagyatékából származik

Az étkező padja és asztala a galgamácsai naiv-festőnő, Dudás Juló hagyatékából származik.

Dudás Juló nagynénjével, akitől a híres naiv-festőnő házának megmaradt bútorait vették meg. A faragott, festett tömörfa pad és asztal – 1786-ban készült – új helyén az étkező stílusos berendezését képezi. A nagyanyai örökségből származó ónémet fésülködőasztal 30 évi hányattatás után végre méltó környezetbe kerülhetett. Hasonlóképpen a dédszülőktől örökölt tárgyak sora, mint például a tejescsupor és a szép régi poharak.

A helyi hagyományoknak megfelelően mesterien rakott nádtető fedi a házat

A helyi hagyományoknak megfelelően mesterien rakott nádtető fedi a házat.

Szert tettek egy 400 éves szuszékra, amely a sezlon mellett most ágyneműtartóként szolgál. A sok régi tárgy ellenére még sincs az embernek olyan érzése, mintha skanzenben járna, a régi tárgyak itt mindennapi használati eszközök.
A csak rövid látogatás erejéig betérő vendég irigykedve búcsúzik a háziaktól, akik tovább élvezhetik a nagyváros zajától távoli, már-már elfelejtett csendes, nyugodt, békebeli világot.

Az apró ablakszemekben piros muskátlik virítanak, dicsérve gazdasszonyuk keze munkáját. A meredek falépcső a padlástérben kialakított vendéghálóba vezet. A fagerendás mennyezetű aprócska szoba középpontjában ónémet étkezőgarnitúra áll, melyet barátságos meleg fényével mára már átalakított petróleumlámpa világít meg

A szoba sarkában a sezlon mellett 400 éves szuszék áll

A szoba sarkában a sezlon mellett 400 éves szuszék áll.

 

otthonteremto/Imre Mária Fotók: Kormos Péter

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Székelyföld - A munka öröme és íze

csü nov 8 , 2012
            A csutakfalvi Antal Mihály bácsi udvarán már több éve áll egy melegház, amelybe a tavasz beálltával mindig élet kerül. Bevallása szerint már közel harminc éve próbálkozik a fóliában történő zöldségtermesztéssel. A saját maga begyűjtött magvakból palántát termeszt, majd a különböző palánták (paradicsom, paprikafélék) bekerülnek […]