Báthori (Báthory) István (1533-1586) erdélyi fejedelemre és lengyel királyra, illetve korára emlékeznek három ország képviselői szeptember 15-16-án Nyírbátorban, a VI. Báthori Napok rendezvényein.

Báthory István
erdélyi fejedelem

A három ország közös múltját felelevenítő kétnapos rendezvény a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város Báthori-várkastélyának konferenciatermében kezdődik, ahol szeptember 15-én Báthori Gábor muzeológus tart előadást a 16.század második felének közép-európai történelméről – közölte Szathmáryné Sipos Ildikó, a szervező nyírbátori kulturális központ igazgatója kedden sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
Ugyancsak előadások hangzanak majd el Magyarország, Lengyelország és Erdély turisztikai látnivalóiról, illetve a Báthori Istvánhoz kapcsolódó történelmi helyeiről.

Báthory Várkastély
Nyírbátor

Szathmáryné Sipos Ildikó elmondta: a rendezvény egybe esik a kulturális örökség napjaival, így a városba látogatók térítésmentesen látogathatják a Nyírbátori Báthori István Múzeumot, amely a család történelmi emlékeit őrzi, a római katolikus templomot, a Báthoriak temetkezési helyét, megnézhetik a híres Krucsay-oltárt, illetve a református templomba is elmehetnek, ahol a család utolsó sarja, Báthory Gábor erdélyi fejedelem nyugszik. (A családnév kétféleképpen, Báthoriként és Báthoryként is használatos).
A település várkastélyénak udvarán és környékén kulturális programot szerveznek. Pénteken fellép a Nyírbátori Koncert Fúvószenekar, a Csicsergők Tánccsoport, a Székelyországból, Szilágysomlyóról érkező Szederinda Együttes, a szintén erdélyi Rekettye, Fine Line és No Limit, illetve a Perro Negro zenekar, a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes. Az első napi programot a nyíregyházi születésű Mészáros Árpád Zsolt színművész előadói estje zárja.
Másnap délelőtt reneszánszkori ételek főzésével és kóstolásával folytatódik a rendezvény. Erdélyi szakácsok készítik el például a híres savanyú csorbát, a hazaiak pedig a szatmári kötött levest és kukoricadarás töltött káposztát, valamint beregi és szabolcsi ételkülönlegességeket is.
Biri község világbajnok zöldség-gyümölcs szobrászai, Kígyósi János és társa “megfaragják” Nyírbátor sárkányát, amely a Báthori-család címerében is látható. A várkastély melletti szabadtéri színpadon fellép Nagy Csaba nyíregyházi tárogatós művész, a Nyírbátori Tinódi Vegyeskar, a lengyelországi Polonéz Népdal- és Táncegyüttes, a helyi Lenszírom Színház társulata, Dred és Dori, Komár László, a Prémvadászok rock and roll zenekar, Miller Zoltán és Mahó Andrea. Este tűzijáték zárja a VI. Báthori Napokat.

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post A szemed színe elárulja milyen személyiség vagy
Next post Óriási “magmabuborék” növekszik Szantorini szigete alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük