Valamikor, még a szocializmus korszakában a Velencei tó hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike volt. A magával ragadó természeti adottságok, a lágy, símogatóan hűs víz ma is a felüdülést szolgálja, ám Magyarország harmadik legnagyobb tava körül mintha megállt volna az idő.

A tóparti települések központjai folyamatosan fejlődnek, a vízparton viszont alig lelhetők fel fejlesztések nyomai. Mintha nem is akarna a térség az idegenforgalomból megélni. Ha régen csúfnéven úgy emlegették a Velencei tavat, hogy a “Szegények Balatonja”, akkor ma többszörösen ráillik a gúnynév. Pedig a Velencei tó Budapesttől 40–50 km, Székesfehérvártól 15–20 km, autóval, busszal és vonattal egyaránt jól megközelíthető.

A környék idegenforgalmi nevezetességei gyakorlatilag ismeretlenek, kihasználatlanok. Az érdeklődők megpróbálhatnak információhoz jutni, ám a tó környékére vonatkozó programokról, nevezetességekről igen kevés szó esik.

Ha alaposan szemügyre vesszük, elég tetemes idegenforgalmi bevételről mondanak le lezseren a tóparti települések vezetői, pedig sok szakértelem nem kell ahhoz, hogy észrevegyük, mire van szüksége a XXI. század vendégeinek, turistáinak. Régen vége már azoknak az időknek, amikor a táj természeti szépségével beéri a látogató. A külföldi turisták jó néhány éve hátat fordítottak a térségnek, és a hazaiak is szívesebben töltik szabadidejüket igényesebb környezetben, a Balatonon, vagy kissé távolabb, a horvát tengerparton.

A vízparton szocreál, igénytelenül összeillesztett betonlapok közt bukdácsolhatunk a “yacht” kikötő és a strand felé. A gazos, füves területen átvergődve, megmártózhat az erre látogató a nádas mentén, de ha a zsúfolt partszakaszt választja, akkor viszont számolnia kell azzal, hogy a meder kotrását a parttól csak néhány méterig végzik. A csúfos, ütött-kopott, vízbe vezető lépcső, kékre festett fém korlátja befogja a kapaszkodók tenyerét.

Nem nagy ügy – mondhatnánk -, a lényeg, hogy meleg van és végre csobbanhatunk a vízben. Csakhogy mindez igenis nagy ügy. Az igénytelen infrastruktúra elsorvasztja a vendégek igényeit, éttermek, szálláshelyek tátongnak üresen, pedig a települések szépen megélhetnének a térségbe látogató, pihenni vágyók pénzéből.

A kultúra, idegenforgalmi nevezetességek után vágyók ellátogathatnának az innen pár kilométerre fekvő Pákozdra, vagy Székesfehérvárra. Lenne mit felfedezni a környéken, de az utak jelenlegi állapota feltehetően nem bírna elnyelni egy lökésszerűen megnövekedett forgalmat.

velencei_to 62014. július 20. Gárdony – Vitorlások bújnak meg a náddal benőtt kikötőben. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 52014. július 20. Gárdony – A strand felé betonlapok között lehet bukdácsolni. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 42014. július 20. Gárdony – A Velencei tó természeti szépsége – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 92014. július 20. Gárdony – Egy fürdőző a nádas mellett. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 32014. július 20. Gárdony – Strand, ahol megállt az idő. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 12014. július 20. Gárdony – Strandolók a tó partján. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 22014. július 20. Gárdony – Strandolók élvezik a tó selymes, lágy vizét. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 72014. július 20. Gárdony – A vendégek hűtőtáskában hoznak magukkal egy napi élelmet, vagy legfeljebb az olcsó étkezési lehetőségek közül választanak. – Fotó: Magyar Nő Magazin

velencei_to 102014. július 20. Gárdony – Az út vége – Fotó: Magyar Nő Magazin

Régi magyar mondás szerint: “a szegény embert még az ág is húzza”. Csakhogy a Velencei tó környékén fekvő települések a látszat ellenére nem szegények. Összefogással, a tóparti infrastruktúra fejlesztésével nagyon sokra vihetnék.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Eltűnt kor eltűnt kompozíciói
Next post Kutyameleg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük