A vidéki élet varázsát csak az ismeri, aki végleg felszámolta a nagyváros poros, nyüzsgő forgatagát egy kicsi, elbűvölő falucska kedvéért.

De vajon mi készteti az évről, évre egyre több vidéken letelepedőt, hogy munkahellyel, barátokkal, kényelmes otthonnal szakítva, végleg felszámolja a fővárosi életet? Nem nehéz a válasz. A kulcsszó: “menekülés”. Vagy mégsem?

Menekülés az arrogancia elől, a mértéktelen durvaság és a koncentrált pénzvilág megfertőzött területéről. Menekülés onnan, ahol az utolsó filléreket rafinált csellel kilopják a pénztárcából, ahol minden a látszat jólétről és az igénytelen fertőről szól.

Menekülés egy olyan kiszolgáltatott világból, ahol az ember azért él, hogy dolgozhasson, hogy előteremtse azt a kevéske jövedelmet, amely már arra sem elég, hogy másnapra regenerálódjon. Menekülés, hogy ne az élet végéig rabszolgaként kelljen robotolni zsúfolt társasházak valamelyik otthonának fenntartásáért.

A földi halandót nem erre teremtette a Jóisten. Dolgozni jó, értelmet ad az életnek, teremtünk valamit, amit később magunk után hagyunk. Maradandó értéket hozunk létre, ami hasznos az utódok számára, és az alkotás örömével tölt el. Olyan világot szánt nekünk a Mindenható, ahol a munka mellett marad idő a családra, az otthon tüzének őrzésére, barátokra, ahol a mosoly őszinte érzésektől vezérelve sugárzik arcunkról. De ha a kiegyensúlyozott életnek akár csak egyetlen parányi szegmense hiányzik, két választás marad: beletörődés a napi feszültségekkel terhelt, hajszolt élet folytatásába, vagy az életvitel gyökeres megváltoztatására.

Nem kell ehhez a világ végére szaladni. Az országnak vannak szegletei, ahol az élni vágyóra valami egészen különös élmény vár. Olyasmi, amit a fővárosi ember legfeljebb tündérmesékből ismer.

Ha szabadságra, mesés világra, nyugalomra vágysz, vár valahol egy kicsi falu, ahol még élnek a hagyományok. Ahol munkába menet nem löknek fel indulatos járókelők, ahol a metrón nem kell megküzdeni minden négyzet centiméternyi helyért, dugóban sem kell órákig vesztegelni és a munkahelyen a főnök nem üvöltve utasít. Ahol ékesen, ízesen beszélnek, és ha éhes vagy, étellel kínálnak. Nem hallod másodpercenként szirénázó autók visítását, helyette távoli kis templom halkan búgó harangja töri meg a csendet.

Menekülés? Nem! Elszánt lépés egy élhető világ megteremtéséért.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Elveszettnek hitt Ady-kéziratot kapott az Országos Széchényi Könyvtár
Next post A Titán légköre sokkal jobban hasonlít a Föld atmoszférájára, mint eddig hitték

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük