Továbbra is Telkiben a legnagyobb a vásárlóerő Magyarországon, a második helyen Csopak, a harmadikon Üröm áll – derül ki a GfK csütörtökön bemutatott 2012-es vásárlóerő-tanulmányából.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti.
Magyarországon a tavalyi 5.036 euró után 2012-ben átlagosan 4.884 euró az egy főre jutó elkölthető jövedelem, ami nem éri el az 1,5 millió forintot – mondta el Dörnyei Otília, a GfK Hungária piackutató intézet ügyfélkapcsolati igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
A lista élén ugyanazok a települések állnak, mint az elmúlt években, de a sorrendben történtek változások. Üröm és Csopak például helyet cserélt tavaly óta, a negyedik változatlanul Paks. Utána Tiszaújváros végzett az idén, a tavalyi ötödik Nagykovácsi pedig a nyolcadik helyre került. Az országos átlagot 100-nak tekintve a lista elején álló települések vásárlóerő-indexe 130 fölött van.
A legszegényebb települések listáján sincs változás, Tiszabő, Alsószentmárton és Szendrőlád lakói a legszegényebbek. A sereghajtó 13 településen változatlanul nem éri el a vásárlóerő-index az 50-et.
Sajátos a helyzet Budapesten, ahol a XII. kerületben élnek a leggazdagabbak, itt a vásárlóerő-index 161,5, ami jóval meghaladja az átlagot. Az éllovast a II. és az I. kerület követi. A legszegényebbek a VIII. kerületiek, a Józsefvárosban ugyanis az országos átlag alatti, 96,5-ös a vásárlóerő-index.


Összességében a fővárosban is csökkent az egy főre jutó vásárlóerő-index: az idén 130,2 a tavalyi 132,9 és a két évvel ezelőtti 133,6 után.
A megyéket vizsgálva Budapest után ismét Komárom-Esztergom lett a második, és Fejér megye is megtartotta harmadik helyezését.
Győr-Moson-Sopron megyében viszont folyamatosan csökken a vásárlóerő értéke. A megye 2008-ig a második helyet tudta megszerezni, a következő években a negyediket,az  idén azonban Vas megye is megelőzte – közölte Dörnyei Otília.
A vizsgált 42 európai ország listáján Magyarország a tavalyi 29. helyről a 31. helyre csúszott, ezzel Lettország és Horvátország mögé került ebben az évben – ismertette az európai adatokat Kozák Ákos, a társaság ügyvezető igazgatója.
Az adatok szerint a szomszédos Ausztriában négyszerese az egy főre jutó elkölthető jövedelem a magyarországinak. Az osztrák vásárlóerő-index 161, a cseh 58,4, a magyar viszont 38,1.
Az európai lista élén Lichtenstein áll, a legkevesebb pénzből Moldova lakói gazdálkodnak.
Kozák Ákos elmondta: a hazai háztartások fogyasztásában továbbra is csökkenő trendet prognosztizál a GfK, és a kiskereskedelem számára is a következő időszak visszaesést, jobb esetben stagnálást hozhat.
A GfK Hungária Piackutató Intézet 1998 óta készíti vásárlóerő-tanulmányát.
MTI/magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Alkalmi menettérti a kolbászfesztiválra
Next post Bálint gazda – Évelő edényes növények teleltetése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük