Valamikor, nem is olyan régen, Talleyrend azt tanácsolta Napóleonnak: “vedd el egy nép múltját és azt teszel vele, amit akarsz”. Azóta sok idegen hatalom megpróbált eleget tenni a javaslatnak, eredménytelenül.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Az ünnep hagyományain szerint, lelki táplálékkal kezdődik a templomban.
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Az ünnep hagyományain szerint, lelki táplálékkal kezdődik a templomban – Fotó: www.magyarno.com

Hazánkat, a Kárpát-medence szülötteit nem sikerült, és soha nem is fog sikerülni iga alá vonni, mert valamit az elnyomó hatalmak alattomos számításaikon kívül hagytak: nemzetünk a Mindenható édesanyjának, Máriának országa. Elpusztíthatatlan, mert felsőbb hatalmak óvják, vigyázzák minden lépését. Történelmünk, kultúránk, lelki, szellemi örökségünk kódolt. Kis falvakban, távol, a nagyvilág szennyes zajától, zsigereinkben hordozzuk az üzenetet.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Szent László szobor koszorúzás
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Szent László szobor koszorúzás – Fotó: www.magyarno.com

A nagyvárosi liberális forgatagtól messze, ma leginkább a falvak, kis közösségek őrzik a nemzet valódi értékeit. Soha nem volt aktuálisabb ezeknek az értékeknek a megmutatása, kinyilatkoztatása, mint napjainkban, amikor erkölcsi fertő tombol, és egy ránk erőltetett világ, tudatmódosítással, egy ránk zúdított, legújabb kori manipulált népvándorlással próbálja porig zúzni az őseinktől örökölt, sok ezer éves kultúrát. Mi ezért az örökségért felelősek vagyunk.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Tájház bemutatása
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Tájház bemutatása – Fotó: www.magyarno.com

A Somogy megyei Iharosban – sok más kis közösséghez hasonlóan -, védik az értékeket, a ránk hagyott sok ezer éves örökséget. Felelősségtudatukat mi sem bizonyítja jobban, mint a 16.alkalommal megrendezésre került Iharosi Szent László Lovagi és Falunap.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – A folyamatosan szépülő Tájház - Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – A folyamatosan szépülő Tájház – Fotó: www.magyarno.com

Az Árpád-házi magyar királyok egyik karizmatikus személyisége, az erősen keresztény hitű, bátor és harcias Szent László Iharos példaképe. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: Gellért püspököt, Istvánt, Imrét, és Andrást.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Az orvosi rendelő átadása és megszentelése - Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Az orvosi rendelő átadása és megszentelése – b-j Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Horváth Győző Iharos Község polgármestere – Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Középkori temető területén emelt Nagykereszt megszentelése - b-j  Horváth Győző Iharos Község polgármestere, Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Iharos község plébánosa - Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Középkori temető területén emelt Nagykereszt megszentelése – b-j Horváth Győző Iharos Község polgármestere, Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Iharos község plébánosa – Fotó: www.magyarno.com

Királyként roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó volt, aminek eredményeként az ország megszilárdult. Uralkodása idején Magyarország, fennállása óta először, képes volt a hódításra. 1091-ben elfoglalta Horvátországot, miután beavatkozott az ottani belviszályokba. Szent László királyunkat rövid uralkodás után, 1095-ben néhány kilométerre Iharostól, Somogyváron helyezték örök nyugalomra.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Hagyományőrzés - Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Hagyományőrzés – Fotó: www.magyarno.com

Évről, évre egyre több vendéget vonz a Kelet-Zalai- dombság és Belső-Somogy homokvidéke határán fekvő Iharos község rendezvénye, az Iharosi Szent László Lovagi és Falunap. Valami megmagyarázhatatlan, különös érzés ragadja magával az idelátogatókat. A lovagok, a mai politikusok, előadók, helybeli lakosok és vendégek jól megférnek egy helyen. Mindannyian egy értékrendet képviselnek. A hit, az elszántság és a tenni akarás sugárzik az arcokon, öröm, boldogság, vidámság árad a kis település minden szegletéből.

2015.07.04. - XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Hagyományőrző előadók - Fotó: www.magyarno.com
2015.07.04. – XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap – Hagyományőrző előadók – Fotó: www.magyarno.com

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Fagyott múmia nyírfakéreg koporsóban
Next post Néhol még késő este is 30 fok körüli meleg lesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük