Sokat emlegetett adalékanyagok, egészségtelen állományjavítók, színezőanyagok fogyasztása miatt aggódunk és megfeledkezünk a saját előállítású élelmiszerek készítéséről. Mérgelődés helyett kenyeret is süthetünk otthon, még kemence, vagy kenyérsütő gép sem kell hozzá.

Milyen gabonából?

A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbõségének köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütõértékét jelentõs fehérjetartalmán kívül kiemelkedõen magas sikértartalma garantálja. A tönkölybõl készült kenyér porózus, rugalmas, lágy.

Tönköly betegeknek

A tönköly a legértékesebb gabonaféle, teljesértékű, melegítõ hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthetõ, mint a többi gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik a búzával, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan elõnyökkel rendelkezik. Például tönkölylisztbõl készült kásával csecsemõket gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek.

A tönkölybúza további elõnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az erek jobban tágulnak. Ez jobb véráramlást tesz lehetõvé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elõ. Ugyanis a szellemi teljesítményt is fokozza. Tönkölykúrát ajánlatos leukémiás megbetegedések esetén is alkalmazni, mert jótékony hatását a lépre és a csontvelõre is kifejti.

Tönkölykenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 2 marék durum simaliszt
  • 5-6 dl langyos víz
  • 1 dkg szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • kevés ecet

tonkoly 2

Elkészítés:

A hozzávalókat tálba tesszük, tésztát dagasztunk belőle, majd langyos helyen körülbelül két óra alatt a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán néhány percig dagasztjuk, szükség esetén tönkölybúza lisztet adunk hozzá, hogy ne ragadjon. Ezek után a tésztából kenyérformát alakítunk ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd a tetején késsel 6-9 mélyedést vágunk. Mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tolnánk, a tetejét vízzel megkenjük. 40 perc alatt készre sül. Rácson hagyjuk kihűlni.

(sokszinuvidek.hu)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Szuperhold
Next post Felvidék – Épül a barantások bázisa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük