A magázódással a tiszteletet adod meg a másik embernek, fiam, jól figyelj rá oda, tiszteletet csak az kaphat, aki maga is megadja, de a magázódás, a társadalmi érintkezési formájának a szerepén is túlmutat. Nyelvünk, kultúránk és ősi társadalmi berendezkedésünk alapjai is a magázódásra épülnek. A magázódással tiszteletet adunk az idősebbeknek, a tanítónak, a vezetőknek és az ismeretlennek egyaránt, ugyanakkor az a tisztelet, amit megadunk, visszajár.

Az ember, aki gyermekkorában megtanulta, hogy tisztelje a nála idősebbet, a különbet, a nagyobbat, a másikat, az felnőtt korában egészséges lelkülettel néz minden emberre és joggal számíthat arra, hogy őt is tisztelik. Mivel érzi, hogy olyan társadalomban él, ahol a kölcsönös tisztelet mindenkinek megjár, kiegyensúlyozottabb lesz, kevésbé lesz türelmetlen és hasznosabb tagja lesz szűkebb és tágabb közösségének, társadalmának.

idos_holgy
Ezzel szemben a tegeződés súlyos tiszteletlenség, deviancia. Az az ember, akit nem tanítottak tiszteletre, mivel nem adta meg másnak, ezért nem is fogja senkitől megkapni, így soha nem fogja megtanulni, hogy mi az. Az az ember, aki a kölcsönös tisztelet szerepét nem ismeri meg, nem lesz képes a társadalom építésére, nem lesz annak hasznos tagja. Viselkedésére a súlyos deviancia jellemző, értéknek csak az ököljogot ismeri el. Ezért elállatiasodik.
Azok, akik a tegeződést hirdetik, több ezeréves kultúránkat akarják lerombolni.

idos_ferfi
Olyanokat mondanak:


– Más népek sem magázódnak, a tegeződéssel nyugatra tartunk. De kérdem én, ha a szomszédom beleugrik a kútba, nekem utána kell ugranom? Mellesleg ott is megvannak a nyelvi szabályok, amivel kifejezik.
– A tiszteletet tegeződéssel is meg lehet adni. Pont ellenkezőleg, egy idősebb ember felé ez nyílt tiszteletlenség.
– Ez egy csökevényes elavult nyelvi forma. Nyelvünk tökéletes egységes rendszerét, ami évezredek óta, változatlan, pont a nyugati szakemberek bizonyítják, tehát, nekünk ősidőktől fogva fejlett nyelvünk van.
– Az arisztokraták találták ki, hogy megalázzák a parasztjaikat. A nemesség ugyanúgy magázódott, mint a parasztság.
– Az egyenjogúság nevében, a tegeződéssel egy szintre hozzuk az embereket, mintegy felszabadítja a lekezeltet. Pont ezzel alázzák meg a tegeződők egymást és önmagukat. Ne feledd fiam, ha az emberi nagyságot tiszteled, s a tiszteletet megadod, azzal Önmagadat is felemeled.

idos

A tegeződésnek csak a családi és a baráti körben van helye, itt az egységet, az egymáshoz tartozást, az összetartozást fejezi ki. Ezen kívül még az alá és fölérendeltségi viszonyban használták, az alárendelt képességeinek elismerésére, felemelésére. Pertut ittak, pertuba lettek. Aki jobban megfigyeli, a szerepe ugyanaz, mint az előbb, zárt közösség építése, az összetartás, egység elismerése.
Minden más esetben a tegeződés deviancia.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Szombatra virradóra is megdőltek a hidegrekordok
Next post Éva Ilona: Magyar tündérmese

One thought on ““Tegázódunk” – Kubatov István: A Táltos oktatja fiát”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük