A Boldogasszony Iskolanővérek és a Jezsuita Rend is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó ombudsmani kezdeményezéshez – erről közleményben tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

A program keretében az egyházak és az önkormányzatok facsemetéket, illetve szaporítóanyagokat kapnak a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeinek génmegőrző fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagjaitól a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ koordinálásával.

alma 1
Eddig 54 település jelezte részvételi szándékát a programban, 47 gyümölcsfaoltványt pedig ki is ültettek már templom- és parókiakertekbe.
A tervek szerint ősszel már 600 oltványt juttatnak el a programban részt vevőkhöz.
Az ombudsman kezdeményezése nyomán a református és az evangélikus egyház vezetői, a szakmai és civil szervezetek, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével két éve jött létre a génállomány megőrzését szolgáló megállapodás, amelyhez további egyházi szervezetek és önkormányzatok is csatlakoztak – olvasható a kommünikében.

 

(MTI)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Mátrai Művészeti Napok
Next post Az utolsó táltos – magyar monda, Wass Albert nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük