A Szent László Király Lovagrend korhű ruhákban, július 26-tól augusztus 23-ig, szombatonként 5 alkalommal végez  tárlatvezetést és ad díszőrséget a király első nyughelyénél délelőtt 10 és 12 óra között, valamint délután 15 és 17 óra között, az odaérkező érdeklődők számára.
Szombattól ismét Somogyvár- Kupavár Nemzeti emlékhely 5 szombaton keresztül!
somogyvar-kupavar-nemzeti-emlekhely

 

A lovagrend kapcsolata Somogyvárral

2005. augusztus 29-én Szent László halálának 910. évfordulóján a király által alapított és első nyughelyéül szolgáló somogyvári Szent Egyed bencés apátság romjai között lovagi avatási szertartást tartott a Szent László Király Lovagrend, mellyel egyben megkezdte tevékenységét Magyarország III. Történelmi Emlékhelyén.

2008. szeptember 11-én a Lovagrend átadta Somogyvár Község Önkormányzatának lovagrendi zászlajából az egyik eredeti példányt, melynek szimbolikája azt takarja, hogy megerősítik kapcsolataikat Somogyvárral, Szent László legjelentősebb somogyi településével.

2008. október 31-én csendes gyertyagyújtással egybekötött Halottak Napi megemlékezést tartott a lovagrend Szent László első nyughelyénél. Szándékuk ezzel az volt, hogy innentől kezdve ezt a kegyeleti szertartást minden évben mindenszentek vigíliáján azaz október 31-én megtartják a Kupavár hegyen

2009 tavaszán megkezdte a Szent László Király Lovagrend és Somogyvár Község Önkormányzata a Történelmi Emlékhelyen folytatandó XI. századi tárlatvezetésekkel kapcsolatos tárgyalásait, amely később abbamaradt, ugyanis a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága átvette az Emlékhely felügyeletét és működtetési jogát.

2009. április 1-én aláírta a Lovagrend és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a kétoldalú írásos megállapodást kötött melynek értelmében a Szent László Király Lovagrend négy nyári hétvégén, szombati napokon végezte korhű XI. századi viseletben az emlékhelyre látogató turisták részére a tárlatvezetést, valamint adott díszőrséget Szent László lovagkirály sírjánál.
somogyvar-kupavar-nemzeti-emlekhely32009. június 28-án az önkormányzat által szervezett Somogyvári Szent László Napok központi ünnepségén a lovagrend tagjai álltak díszőrséget és helyezték el a megemlékezés koszorúit Szent László somogyvári sírjánál.

2010- ben tovább folytatódott a jó kapcsolat mind a somogyvári önkormányzattal mind pedig a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával. 2010. július 27-én a Szent László Napon az előző évhez hasonlóan jelen volt a lovagrend, valamint az előző év nagy sikerére 8 nyári szombaton végezték tárlatvezetésüket a Kupavári emlékhelyre látogató turisták részére, és adtak díszőrséget Szent László király sírjánál. Október 31-én ebben az évben is megjelentek a lovagrend tagjai mindenszentek vigíliáján a királysírnál és megtartották csendes gyertyagyújtással egybekötött kegyeleti szertartásukat.

2011-ben a somogyváriakkal minden eddigieknél szorosabbra fűzte kapcsolatát az iharosi székhelyű lovagrend. Az emlékhely kezelése visszakerült május 1-től az önkormányzathoz, és a 2011-es Szent László Napok alkalmával két nap június 25- én és 26- án is jelen volt a lovagrend a Kupavári Emlékhelyen. Első nap középkori harci bemutatót tartottak, majd másnap a központi ünnepségen, ahol jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, a somogyvári katolikus templom és Kupavár hegy közötti zarándok menet élén vonult a lovagrend. Természetesen a szokásos díszőrséget és koszorú elhelyezéseket is a Szent László Király Lovagrend tagjai végezték, annyi változással, hogy ezúttal a saját koszorújukat is elhelyezték a névadó király sírja előtt.

2011- ben 5 alkalommal végzett a lovagrend tárlatvezetést a kupavárhegyi emlékhelyen, július 23 és augusztus 20-a között szombati naponként.
2011 szeptember 3-án a Szent Korona Szabadegyetem meghívására érkezett a Szent László Király Lovagrend Somogyvárra, ahol Bakay Kornél- A testvériség Uniója című színművének bemutatója kapcsán a koszorúzásban és díszőrségben vett részt a lovagrend tagsága.
2011. október 30- án ismét sor került a Királyi Halottak Napi csendes kegyeleti szertartásra Szent László sírjánál.

2012-ben a somogyvári Tündérkert Óvodával együttműködést kötött a Szent László Király Lovagrend, és májusban a kicsik részére egy rendhagyó tárlatvezetést és honismereti foglalkozást tartott Kupaváron. Ebben az évben is jelen volt a lovagrend Somogyvár Szent László Napjain, és öt alkalommal tartott korhű öltözékes tárlatvezetést július és augusztus hónapok folyamán az Emlékhelyen.

2011. november 7-én a parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával megalkotta a történelmi, illetve a nemzeti emlékhelyek fogalmát, melynek értelmében tizenegy helyszín vált nemzeti emlékhellyé, köztük SOMOGYVÁR-KUPAVÁR!! Ez a döntés  újabb lehetőségeket biztosított a somogyvári kapcsolatok és tevékenységek terén a lovagrend számára!

2013. június 28-án a Szent László Napok keretében történt meg a Nemzeti Emlékhely emlékoszlop hivatalos leleplezése, ahol a lovagrend díszőrséget adott. Július és augusztus folyamán az ismét öt alkalommal megtartott tárlatvezetés kiegészült a díszőrség mellett 3 alkalommal harci bemutatóval is, ezzel a lovagrend minden fontosabb tevékenységét sikerült bemutatni az emlékhelyre látogató turisták számára.
Októberben pedig ismét megvolt a megemlékezés a Királyi Halottak napja keretében elhunyt királyunkról.

2014. június 27-én ismét jelen volt a  lovagrend a Somogyvári Szent László Napok központi ünnepségén,

Várunk minél több látogatót!

Szent László Király Lovagrend

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Tollhegy tészta sajtmártással
Next post Bikiniben megörökítve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük