A Csonka-torony műemlék, pusztatemplom. Árpád kori templom-rom. Pontos építési ideje nem ismert, valamikor az 1200-as évek végén, az 1300-as évek elején épülhetett, egy valamikori római contra clastrom helyén. Nyugat-keleti tájolású” Soltszentimre a Kiskőrös-Izsák-Solt háromszögben található. A település hivatalos neve 1924-óta.1919 február 15-én Pusztaszentimre néven lett önálló község. Időben hatalmasat kell visszamenni, hogy a hely régmúltjával ismerkedjünk. Tass, Solt, Fajsz vidéke a IX. század vége óta fejedelmi, később királyi család szállásterülete, vadászó, halászó, legeltető birtoka volt. A régi vízi világ emlékét a Kolon tó Soltszentimrétől keletre, nyugatra a Csengődi csatorna közelében levő dombháton van a csonka torony. A hagyomány szerint a közeli királyi vadaskertben Soltvadkerten veszítette életét a trónörökös Imre herceg, vadászat közben, egy vaddisznó által.

A csonka-torony

A legenda szerint a templomot Szent István király építette, Imre fia emlékére. Az ifjú herceg a koronázása előtt pár nappal azonban meghalt. Amikor kiértem és készítettem a képeket, sok minden jutott az eszembe. Vajon mi mindent (látott) ért meg ez a csonka tornyú templom, mennyi vért könnyet, bánatot, halált, szenvedést gyötrelmet ért meg évszázadok alatt.

Közel ezer év milyen hosszú és milyen rövid és jutott eszembe a Himnuszunk első négy sora ,,Isten áldd meg a magyart, jó kedvvel bőséggel, nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel”… Mikor volt jó kedv és bőség és ha volt is, kik vitték el? Tatár, török, osztrák, német, orosz? És ki felé nyújtson védő kart? Ki az ellenség, ha már családon belül is viszály van? Szózat: „oly sok viszály után, megfogyva, bár de……” Mennyi vér áztatta e földet és miért?

Nyugatranéző fából készült Imre herceg  szobor

Már a honfoglalás után hatalmi harcok voltak. Géza fia I István, születési nevén (Vajk) fejedelem 997-1000-ig, majd 1000-től 1038 király. István és Gizella házasságából két fiú és három lány született. Ottó az első, de ő korán meghalt és így az utódlás szempontjából Henrik maradt, mint egyetlen reménység. Később Imre herceg néven lesz tisztelve, de vadászat közben meghalt.

Az öröklési sort követve, apja testvérének két fia Vazul és László jöhettek volna szóba, azonban László pogány, Vazul pedig bizánci rítusú keresztény volt és ezek kizáró tényezők voltak. A választás ezért lánytestvérének fiára, Orseolo Péterre és a velencei dogénak fiára esett.

A torony bentről nézve

Vazult megvakította, fülébe forró ólmot öntetett (pusztán testvéri, keresztényi szeretetből), fiait száműzte az országból. Hát így kezdődött a kereszténység a Kárpát-medencében: vérrel, könnyel, bánattal és sok-sok szenvedéssel, de ez még csak a kezdet volt.

Bentről nézve a déli oldal

Keleti oldalról nézve

Fotók: Székesváry István – A csonka torony Soltszentimre határában

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Indián tanítás – A lovak többet tudnak a szeretetről, mint mi
Next post Dalolva könnyebb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük