A társasjáték segítségével a kisiskolás korú gyerekek játszva sajátíthatják el a székelyföldi mondákat, legendákat. A játék összes alkotóelemét, az aranytallértól a kincses ládáig, székelyföldi kézművesek készítik.

A székelyudvarhelyi kisiskolások próbálhatták ki elsőként a Székelyföldi Legendárium Társasjátékot. A székelyföldi legendák világa két játékmezőn barangolható végig, a „Tatárrittyom!”, illetve „A székely kincsek őrzője” szabályai szerint.

Leemeltük tematikusan a legendárium térképéről a tatárjárásos történeteket, leemeltük a tündéres-kincses történeteket, és végül is létrejött a két játék. Arra vigyáztunk, hogy csak Székelyföldön készült, kézműves alkotóelemek, tárgyak legyenek a dobozban” – nyilatkozta a Duna Híradónak Fazekas Szabolcs ötletgazda.

A játékmező állomásaihoz kódszámok tartoznak, segítségükkel az éppen aktuális monda vagy legenda meghallgatható interneten vagy megkereshető a Székelyföldi Legendárium könyvben. A társasjáték minden mozzanata ugyanis mondabeli eseményekkel, történetekkel függ össze. „Megismerjük Székelyföld legendáit, követhetjük, hogy hol, Székelyföldnek melyik részén, mi történt. Nekem nagyon tetszik” – mondta a híradónak egy második osztályos tanuló.


„A meséket követheti úgy második-harmadik osztály táján a legenda, ami aztán ügyesen megalapozza a magyar történelem tanítását, tehát úgy hiszem, egy pedagógusnak kötelessége a legendákkal megismertetni a gyereket. És itt van ez, egy olyan lehetőség, amivel játékosan, gyermekközpontúan be lehet vezetni” – nyilatkozta Geréb Harmat tanítónő.

A társasjátékot kipróbáló gyerekek az elsők között nézhették meg a nemrég elkészült Székelyföldi Legendárium 3D-s rajzfilmet, A likas kő mondáját.

 

erdely.ma/magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Táltosok barlangja – 3/2. rész
Next post Vajdaság – Szerbia gyilkolja a magyar kultúrát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük