Minden szülő rémálma, és ez által minden gyereké is, hogyha érettségi után nem jut be valamilyen államilag finanszírozott képzésre! Mi ilyenkor a megoldás?

Érzelmek

Az első igazi nagy megmérettetés az érettségi. Ezt tovább fokozza, hogy rendszeresen, minden diákba bele van sulykolva, hogy csak úgy lehet belőle VALAKI, ha továbbtanul. Igaz, valóban a felnőtté válás egy nagy lépcsőfoka ez a megmérettetés, de nem az utolsó.

Az első fontos lépés, hogy megértsük, ez nem azért történt, mert buták vagyunk. Mindenki életében vannak nehezebb időszakok, amit az emberek különféleképpen élnek meg. Valakiből a stresszhelyzetek a maximumot hozzák ki, míg valaki teljes görcsbe rándul és leblokkol. Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor mindenképp tréningezni kell magunkat, hogy legközelebb ez ne fordulhasson elő.

Magabiztosság

Ha valaki leblokkol, annak a magabiztosság hiánya a fő oka. Ha nem érzed magad képesnek a feladat megoldására, vagy túl nehéznek érzed a terhet, amit rád bíztak, akkor sem szabad összetörnöd. Nem kerülnöd, inkább keresned kell azokat a helyzeteket, amikor próbára teheted magad! Járj táncórákra, vagy iratkozz be egy drámakurzusra! A mások előtt való fellépés a kezdetekben nagy stresszt okoz, de ehhez folyamatosan hozzászokhatsz. A lámpaláz nem tűnik el, de mérséklődik, és ha ez megtörténik, akkor a gondolataidról is szépen, fokozatosan felhúzzák azt a bizonyos ködfüggönyt.

A szorgalom hiánya

Ha úgy érzed, nem tudsz felkészülni az adott megmérettetésre, akkor először is tesztelned kell önmagad. Fel kell mérned, hogy mekkora anyagmennyiséget vagy képes magadévá tenni, és mennyi idő alatt. Például iratkozz be egy számítógépes tanfolyamra. Később ez alapján beoszthatod a napi teendőidet és más tananyag elsajátítása is könnyebben fog majd menni. Nem rossz dolog a tervezés…

Ponthatárok

Ha úgy érzed, hogy te mindent megtettél azért, hogy továbbtanulhass, mégis úgy alakultak a felvételi pontok, hogy alulmaradtál, akkor sincs minden veszve.

Technikum

Számos középiskola nyújt arra lehetőséget, hogy valamilyen szakmát tanuljon az ember. Ha te gimnáziumban végeztél ez akkor sem visszalépés. Azzal csak nyerhetsz, hogyha valami olyasvalamihez is értesz, amit az egyetemen nem tanulhatsz meg. Vagy épp olyan információkhoz juthatsz, amivel később majd könnyebben boldogulsz a campuson. És mellékesen ez plusz pontot is ér. Aztán a következő évben már több ponttal, több tapasztalattal, és nagyobb magabiztossággal indulhatsz a dékánod elé.

Költségtérítés

Ha mégis, azonnal főiskolára, vagy egyetemre akarsz járni, akkor nincs más lehetőséged, mint a költségtérítés. Már sehol sem olcsó egy félévi tanulmány összege, de ha ügyesen és logikusan osztod be az időd, akkor nem kell ezzel a szüleidet terhelned. A diákszövetkezetek és az alkalmi munkák tárháza mindig nyitva áll.

Az utolsó hely

Sokan beírnak egy-egy főiskolát az utolsó helyre, csak hogy oda biztosan felvegyék őket. De általában ez tényleg csak egy mentőöv.

Viszont nem muszáj felhasználni. Ha úgy gondolod, hogy nem szívesen járnál oda valami miatt, akkor halassz egy évet és közben felvételizz újra. Ha ismét kiesnél abból az egyetemi kosárkából, amibe te bele szeretnél tartozni, akkor az előző évi fennmaradó helyed még várni fog rád. És az alatt az egy év alatt még egy új nyelv elsajátítására is van időd.

Ha feladod

Sokan vannak, akik feladják a tovább tanulási vágyaikat, mert úgy érzik, bele fáradtak vagy azt érzik, nem sikerülhet. A lényeg, hogy soha ne add fel! Ha valóban diplomára vágysz, és olyanra amilyet te szeretnél, akkor mindig van időd arra, hogy megszerezd. Ha közben szerzel egy szakmát, vagy elvégzel egy másik egyetemet, ha közben munkába állsz is, akkor is ott fog motoszkálni a fejedben, hogy mit szeretnél igazán csinálni. Addig próbálkozz, amíg nem sikerül. Lehet, hogy most még nem állsz készen, de idővel minden változik.

 

fokuszbanano/noknek.magyartudat.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Grimaszok a szülőszobában
Next post Az Anna bál története + fotogaléria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük