Ha van adóssága nemzedékünknek, akkor talán az, hogy Trianon örökségét nem adtuk tovább hitelesen a fiataloknak. Nem tudunk úgy beszélni róla, hogy megérintse őket, nem tudjuk a XXI. század nemzedékének elmesélni, milyen tragédia terhét hordozzuk génjeinkben, hogy a mai magyarság sorsát és lelkét hogyan mérgezi.

Siratunk valamit, amiről még a történelemkönyvekből sem lenne szabad tudnunk, mert arra ítéltettünk, hogy nem szabad megtanulnunk saját szánkban alvadó vérünk hánytató keserűségének ízét. Arra ítéltettünk, nem tudni hol és mikor, hogy nekünk csak a más fájdalma fájhat, hogy a sajátunk sohasem. Mégis fáj, s nem tudjuk miért.

 Ha beszélünk róla néha, mégis inkább csak a jól körülírható veszteségeket soroljuk: hogy elveszett Erdély, a Részek, Délvidék, Felvidék, Ruszinföld és az Őrvidék, statisztikai adatokká silányítva a veszteséget – de nem beszélünk arról, hogy a lelkünket, a nemzettudatunkat vírusként miként támadja még ma is.

Nem tettünk semmit, mert hittünk abban, hogy a világnak van rendje, aminek kötelessége helyreállni. Mi maradtunk megtörtek, vagy megalázkodtunk, vagy elűztek és átjöttünk a maradékba, ahol vagonokba laktunk évtizedekig, de álmodtunk és vártunk, és nem csináltunk semmit, mert nem hittük, hogy lenne erőnk bármit is csinálni.

Ez a vers, aminek vers voltát sokan kétségbe vonják, egyszerre számvetés és lelkiismeretvizsgálat: milyen lelki folyamatok vezettek el Trianonhoz, milyen álmaink és reményeink voltak, végül hogyan szürkültünk bele a mába.

trianon_harang

Egyszer egy lány megkérdezte tőlem, mit jelent magyarnak lenni – és válaszul ezt, a bennem régóta érlelődő verset írtam meg Neki. A vers sok szempontból formabontó: nincsen ritmusa, nincsenek benne rímek, csak a meztelen gondolatok és tények ritmusa – mégis határainkon innen és túl sokakat megérintett. Ez a vers sokak számára talán szentségtörés, hiszen a fájdalom közismert tényein túl sanzonok, a hétköznapi élet olyan apróságai is szerepelnek benne, mint a jégkrém papír, a csorba kávéscsészék… De ezekből az apróságokból áll össze a teljes kép.

Mi 68-ban nem rock-koncertre mentünk, hanem Csehszlovákiába, de nem azért hogy újra szabad legyen, hanem azért hogy ne legyen szabad.

Mi nyugatról harisnyát hoztunk, és borotvapengét, gyerekként hazahoztuk a jégkrém papírját, mert az színesebb volt, mint az egész világ, amiben éltünk.

Mi már nem tanultunk arról, hogy mi az a Trianon, de az iskolában nem tanultunk franciául.

Bűnvallomás ez a vers, de ez nem a vádlott vallomása a bíróság előtt, hanem a megtisztulni vágyó léleké Isten előtt. Amire nem büntetés, hanem a feloldozás reménye következik:

Tudjuk, hogy fenn a Hargitán még mindig magyar zászló lobog, s kövekből kirakva a szó: „jönnek”.

 

Ez a vers nem csak Trianonról szól, hanem a magyar XX. századról is, és talán némileg a XXI-ről is, mert Trianont csak akkor felejthetjük el, ha megoldottuk mindazt, amivel szembesít minket.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Öt kilósra nőtt karalábé Székelyföldön
Next post A harmadik nem

One thought on “Rozványi Dávid: Trianon”

 1. Bármilyen fájdalmas is nekünk ez a lehetetlen-bűnös diktátum,
  de mi is alaposan megtettük érte a magunkét, persze a “büntetésünk”
  példátlan politikai terrorizmus volt a történelemben.

  A szerb anarchista G.P. nem tudta, hogy a legnagyobb
  ellenségünket tette el láb alól, a trónörökös F.F. -ot,
  aki le akarta radírozni Magyarországot a térképről
  a nemzetiségeink támogatásával.
  Ezért is kár volt hadat üzennünk, elég lett volna
  egy diplomáciai jegyzék és kész.

  Trianon okai.
  a kormány általi választójogok teljes elhagyása,
  nemzetiségeink háttérbe szorítása,
  hiányzó földreform,
  a nyugattal való rossz kapcsolatok,
  a polgári ellenzék destruktív politikája,
  tömeges kivándorlás …
  (mintha csak ma lenne ….1889, 1920, 1937, 2018)
  Igy könnyűszerrel esett nekünk a fél világ,
  azután a horthy-fasiszta-korszak pedig olaj volt a tűzre.
  De Magyarország Trianon nélkül is szétesett volna, csak később,
  mint a volt Yugoszlávia, vagy Csehszlovákia …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük