Rózsaszín mámor a kertben

A rózsaszín virágok  romantikus hangulatot teremtenek a kertben, a szín a mesék világába varázsolja a látogatót.
A kert stílusnak kialakítása azonban körültekintő munkát igényel. A legszebb rózsaszín virágok képviselői – a teljesség igénye nélkül – a rózsák, iszalagok, tulipánok, hortenziák, magnóliák és tavirózsák.

rozsaszinben

Futórózsa

rozsaszin_futorozsaFalak befuttatására, rózsalugas kialakítására, kapu díszítésére használható. Az alábbi  futórózsa kollekció a nagyvirágúak csoportjába (Grandiflora) tartozik, melyeken az óriási, telt virág a hajtás közepén található. Ezek az illatos, gyönyörű virágok éppoly kellemes látványt nyújtanak mint a bokorrózsák, de sokkal kevesebb helyet foglalnak el a kertből. Napos, nyitott területeken és nedves, jó vízáteresztő képességű talajokon pompáznak legjobban. A futórózsa önálló kapaszkodásra nem képes. Emiatt támasztékra  van szüksége, ami lehet kerítés, pergola, virágrács, stb és kötözést igényel.

Iszalag

iszalagA kúszónövények királynője. Egy különleges változata, a Clematis viticella Purpurea szinte egész nyáron át virító fajta. Tápanyagban gazdag talajt kíván, ami mindig legyen eléggé nedves és a mésztartalma kedvező hatású. A napfény létfontosságú a virágzás számára, de a tőnek árthat, ezért ajánlatos valamilyen takarónövényt, pl. páfrányt mellé telepíteni. A kúszó, virággal díszítő iszalag metszése nagy odafigyelést igényel. Kora tavasszal erőteljesen metsszük vissza, az előző évi vesszőkből csupán 5-8 cm-t hagyjunk meg, ugyanis a virágokat csak az új vesszőkön hozza.

Tulipán

rozsaszin_tulipan_keritesnelA tulipán virágzása viszonylag hosszú, vannak korai és kései fajták is. Korán virít a szimpla, korai tulipán, utána következik a telt korai, majd a Darwin hibridek, végül a papagáj tulipán virágzik májusban. A talajt legalább egy hónappal az ültetés előtt ajánlott 25-30 cm mélyen felásni, és trágyát beledolgozni. Ha szükséges, az ültetési területet jól öntözzük meg, hogy átnedvesedjen. Az elvirágzást követően a tulipánnak még mindig szüksége van a levelére. Az ültetés előtt gondoljuk át hova kerülnek, mert ugyan nagyon jól mutat egy virágzó folt a zöld gyepen, de azt is vegyük figyelembe, hogy az elvirágzást követően legalább hat hétig (általában júniusig) nem szabad levágni a leveleket.

Hortenzia

hortenziaA virágok színét a föld PH-értéke, vagyis a sav foka határozza meg. A savanyú talajban a virágok kék színben nyílnak, a meszes talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben, a semleges talajon pedig a fehér virágú hortenzia a gyakori. Ha szeretnénk tudni milyen színű hortenziát várhatunk kertünkben, érdemes a talaj pH értékét megmérni. Ahhoz hogy a földje ne száradjon ki, érdemes mulccsal körbevenni a tövét. A hortenzia csak árnyékos és hűvös helyen érzi jól magát. Ne tegyük tűző napra, vagy túl meleg helyre, mert pár hét alatt kipusztul. Az ideális hőmérséklet a 15-17 fok, és ne érje közvetlen napsütés a növényt. A kerti hortenziát nem érdemes visszavágni, elég, ha az elnyílt virágokat és az elszáradt hajtásokat eltávolítjuk, ám a bugás hortenziát érdemes minden évben visszametszeni.

Magnolia (liliomfa, vagy tulipánfa)

MagnoliaA Magnolia nemzettség képviselői hazánkban üde talajú erdők alsóbb koronaszintjében élnek vadon. Kivétel nélkül humuszban és tápanyagban gazdag, lehetőleg savanyú kémhatású talajt kedvelnek. Egyik csoportjának képviselői a lombozat kifejlődése után hozzák virágaikat, leveleik nagyok: 20-30 cm-esek is lehetnek. Az e csoportba tartozó fajok többsége fa termetű és különösen kényes, igényes növény. A másik csoport tagjai a lombfakadás elött adnak feltűnő virágdíszt. Bár ezek is igényesek, hazánk klimatikus viszonyait jobban elviselik. Ha a talaj- és nedvességigényüket kielégítjük (öntözött kertben) a város levegőszennyezettségét is jól elviselik.

Tavirózsa

tavirozsaHazája: Európa, Ázsia. Hazánkban főleg az Alföld állóvizeiben gyakori, kúszó, vastag gyöktörzsű évelő, a víz felszínén úszó kerekded levelekkel. 10-20 cm széles, illatos virágai a víz színén nyílnak. A tavirózsa napos, védett fekvést, nyugodt vízfelületet kíván. 50-100 cm vízmélységű medencékbe, kerti tavakba telepíthetjük. A cserepes tavirózsákat ültessük át egy nagyobb, vagy jóval nagyobb cserépbe, (8-15 liter) vagy akár egy zöldséges ládába. Zöldséges ládába akár két tavirózsát is tehetünk. Normál kerti földet szórhatunk az edény kétharmad részéig, csak lazán tömörítsük, majd helyezzük el benne a növényeket. A tetejére apró kavicsokat tegyünk és óvatosan helyezzük a tó aljára az edényt. Így több évig is (2-3) kibírja a növény átültetés nélkül.

Vattacukor fű

vattacukorfuFelfelé törő szárak és dús, sötétzöld levélzet jellemzi tavasz közepétől ősz végéig ezt az elbűvölő fűfajtát. A lilás rózsaszín virágok kb. 30cm hosszú szárakon jelennek meg a nyár végétől és egészen novemberig szépen díszítenek, lágy, könnyed hatást kölcsönözve a virágzó növénynek. A levélzet a hideg idő beálltával  kivilágosodik, de formáját egész télen át szépen megtartja, ezért csak kora tavasszal érdemes visszavágni.

Fáklya lobélia

faklya_lobeliaHosszú életű, félcserjés növény, amely Arizona déli részén és Mexikó észak-nyugati részén honos. Keskeny, hosszúkás levélzete buja, szub-trópusi külsőt kölcsönöz neki. A fényes, élénkzöld, enyhén fogazott levélzetet szépen emelik ki a növény vöröses szárai. Narancspiros, sárga torkú virágai a nyár első felétől jelennek meg. Üde, laza talajon rizómákkal lassan terjed.

Kisvirágú fűzike

Kisviragu_fuzikeA ligetszépe félék (oenotheraceae) családjába tartozó, kis termetű, vékonyka szárú, halvány rózsaszín virágú, molyhos levelű növény. A termése szőrös tok, a magok körte alakúak, 1 mm hosszúak. Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában őshonos, de nálunk is áttelel. Nedves réteken megtaláható egész Magyarország területén. A növény amellett hogy kertünk dísze, gyógynövényként a férfiak megmentője.

Rózsaszínben a kert stílusára hangolva

rozsaszin_kalapbanAki nem elégszik meg a kertjében pompázó sok rózsaszín virággal, fején is viselhet néhány szálat.

magyarno.com

 


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Őshonosság és/vagy betelepülés

hét máj 26 , 2014
A magyarság eredetével kapcsolatban manapság egyre nagyobb erővel jelentkezik az őshonosság és/vagy betelepülés kérdésköre.  Ha tüzetesebben megnézzük, akkor az tűnik inkább világossá, hogy a kérdésre nem lehet vagy-vagy választ adni, az igazság az is-is válaszban található meg. A konklúzió végleges levonása előtt azonban próbáljunk meg elgondolkozni az alább felsoroltakon. (A […]