Az egyik legősibb ázsiai hangszer, a citerához hasonló ku-cseng is megszólal a Művészetek Palotájában elhangzó kínai újévi hangversenyen, amelyen a Csöcsiang Kínai Tradicionális Zenekar lép fel.

A selyemhúrokkal felszerelt hangszert, mely már az i. e. 5. században felbukkant Kínában, egyik legavatottabb mestere, a korábban többek között a New York-i Filharmonikusokkal is fellépő Szu Csang szólaltatja majd meg egy, a hangszerre írt versenyműben. A darab mellett további hat műsorszámot hallhat majd a budapesti közönség, köztük a Kínában népszerű Tavaszi ünnepi nyitányt, a népzenész-zeneszerző Li Huan-cse 1956-os művét, amelyet a kínai újévet köszöntő népszokás ihletett.

Erhu
Erhu

A Sanghaj környéki régió népzenéjét kortárs zenével ötvöző zenekar karmestere a neves orosz dirigens, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij tanítványa, Sanghaj zeneakadémiájának tanszékvezető professzora és az ottani operaház művészeti igazgatója, Csang Kuo-jung – derül ki a Müpa ajánlójából. A ku-cseng mellett számos más, Európában egzotikusnak számító hangszer is megszólal majd a hangversenyen, így például a hegedűk helyét az éneklő hangú erhu foglalja el, a csellók mellett a pengetős liu-csin és a ruan szól, a fafúvókat pedig a dizi nevű bambuszfuvola képviseli a zenekarban.

A Kínában ünnepelt holdújév időpontja idén január utolsó napjára esik.

(MTI)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Milyen csodálatos a világ!
Next post Láncok a hajtincsek között

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük