Óriásira nőtt paradicsomok – Egy kiló húsz dekás a „rekord”

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Baróton több helyről is jelezték, hogy idén szokatlanul nagyra nőttek a paradicsomok. Valószínűleg a szárazságnak köszönhető, hogy a növényt elkerülték a betegségek, így aki gondját viselte, nem panaszkodhat a termésre.

Incze István kertjében a legnagyobb paradicsom 1,15 kg-ot nyomott, de több, félkilósnál nagyobbat is szüreteltek már. Mint mondja, naponta locsolták a zöldségeket, és van egy „technológiája” is, amit minden évben alkalmazni szokott, amely eddig mindig bevált: 20 kg tyúktrágyát felhígít 200 liter vízzel, és azt a növények tövére locsolja. A tyúktrágyával amúgy óvatosan kell bánni, mert kiégetheti a növényeket, ezért kell vízzel összekeverni, majd állni hagyni 2-3 napig, és ezzel öntözni a növényeket.


Illyés Lajos is büszke 1,2 kg-os paradicsomára, fotóját még a világhálón is közzétette az egyik közösségi oldalon. Azt a képet közöljük mi is engedelmével. Volt emellett még egy 1,05 és egy egy kilogrammos termése is, mondta, sajnálja, hogy nem fényképezte le a hármat egymás mellett.

Hasonló nagyméretű paradicsoma eddig sosem termett, ő is naponta locsolta, és ültetéskor fél liter, szintén trágyaalapú anyagot tesz minden gödör aljába. Illyés elmondta, idén nem kellett a növényeket permetezni, nem támadták a betegségek, így az óriásparadicsomok igazi biotermésnek mondhatóak.

Böjte Ferenc
Székely Hírmondó

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hunza testvéreink meséje: A hindi-i Dadi

csü szept 13 , 2012
            Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Hindiben egy Jandu Shikari nevű torony. Éjjelente őrizték a város tornyát, azonban furcsa módon, akárhány férfi ment éjszakara a toronyba őrködni, reggelre mindig csak egyikük maradt életben. A népet nyugtalanította az esemény, de szégyenből eltitkolták a kiraly […]