“Oly hosszú volt a 33 év”- Erről énekelt az Omega a Gammapolis albumon

Az 1956-ban fegyvert ragadók, emigránsok vagy vezetői szerepet betöltők túlnyomó része csak a forradalom után 33 évvel, vagyis Nagy Imre és mártírtársai 1989. június 16-i ünnepélyes újratemetésekor léphetett ismét magyar földre, illetve ez vonatkozott a 70-es, 80-as évek disszidenseire is.
A Gammapolis az Omega együttes kilencedik magyar nagylemeze, a space-rock korszakos albumok harmadik, utolsó darabja. A felvétel 1978-ban készült, 1979-ben jelent meg. 650 000 eladott példányával a legsikeresebb zenei lemez Magyarországon. Az anyag angolul is elkészült.
omega_gammapoliszA címadó dal kezdősora„Oly hosszú volt a 33 év”. A cenzúra azonban a szövegben politikai tartalmat sejtett, mivel 1978-33=1945, azaz a felszabadulás. Így végül az albumverzióba 23 évvel került a dal.
Csakhogy a lemez a következő évben jelent meg, ekkor pedig az 1979-23=1956 miatt a Magyar Rádió nem volt hajlandó játszani a dalt, így kellett számukra egy újabb verziót készíteni, 29 évvel. A koncerteken maradt a 23 év, egészen 1994-ig, attól kezdve az eredetileg tervezett 33 évvel éneklik.

A teljesen ártatlannak látszó szöveg szerkezete a következő. Keretet a “Start – Gammapolis I.” című első dal szövege és a “Gammapolis II.” című utolsó dal szövege adja.

Bevezetés: “Oly hosszú volt a 33 év, s oly messze van az én hazám. Időm lejárt a Földet elhagyom, mert Gammapolis vár reám. …”. Befejezés: “Az utazó már mindent végigjárt, Talán túl sokat kívánt, De nem látott se jobbnak, se boldogabbnak mást. …”.
Akkoriban a kivándorlás más korokkal ellentétben egyirányú utca volt, mert a hazatérés vagy csupán hazalátogatás megkeserítése vagy akár ellehetetlenítése volt a büntetés.
Az első lemezoldal utolsó száma, tehát a bevezetés és befejezés közti tárgyalási rész egyik leghangsúlyosabb helyén lévő, “A száműzött” című dal kezdete a következő: “A száműzött a városba tér, Szívében érzi, hogy ezzel az út véget ér. Hazám, fogadd be őt! Nem lázad ellened már, hisz az út véget ér. “. Az akkori kivándorlási hullám 1979/82 környékén tetőzött, és a kivándorló általában száműzött is lett.
Ez oly sok embert választott el családtagjától, régi jó barátjától, hogy akkoriban mindenki értette a keserű viccet, hogy “Az utolsó ne felejtse el lekapcsolni a villanyt!”.

Gammapolis-csillag

Gammapolis 2007. április 15-étől fogva, már egy létező csillag neve is. Ennek dísztanúsítványait az Omega Fan Club csapata adta át az együttesnek a Kozármislenyben tartott 45 éves jubileumi koncert végén. A csillag a Nagy Medve csillagképben helyezkedik el.

Forrás: Omega, Wikipédia

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bátaszék tölgye lett az év fája idén

pén nov 27 , 2015
Az év fájának megválasztott, 3-400 évesre becsült molyhos tölgy Bátaszék közelében 2015. november 27-én. MTI Fotó: Sóki Tamás magyarno.com HozzászólásPowered by Facebook Comments Kapcsolódó: 18 évvel ezelőtt halt meg Wass Albert Bányászati ipari műemlék Oroszlányban Árpád-kori templom és temető maradványait tárták fel A lovagkor elevenedik meg szombaton Száron