Ókori távirányítók? – Az „egyiptomi kék”

Az ókori világban számos festmény, sír, szobor és mindenféle tárgy színezése titokzatos kék festékkel készült. Az ötezer évvel ezelőtti technológia a mai, modern elektronikai eszközök távirányítóinak nanoanyaga – olvasható az American Chemical Society legutóbbi számában.

III. Ramses fáraó képe "egyiptomi kékkel" színezve
III. Ramses fáraó képe „egyiptomi kékkel” színezve

Az ókorban használt kék festék anyagáról kiderült, hogy ugyanezt az összetételű festéket használjuk ma televíziók és más elektromos készülékek távirányítóinak működtetéséhez. Tina Salguero a Georgiai Egyetem kémiai tanszékének a professzora és csapata kutatásaival alátámasztotta, hogy az „egyiptomi kék” tekinthető az emberiség első mesterséges festékének.

A kalcium-réz-szilikát festék különlegessége, hogy vékony nanolemezekre hasad. Méretét úgy kell elképzelni, hogy ezekből a vékony lemezekből több ezer elfér egyetlen hajszálon. A lemezek szabad szemmel nem érzékelhető infravörös sugarakat bocsátanak ki, amely a mai modern elektronikai eszközök távirányítóinak alapja.

Ókori "egyipromi kék" szobrocskák.
Ókori „egyipromi kék” szobrocskák.

A különleges festéket az egyiptomiakon kívül más civilizációk is használták. A kék szemű, teljes egészében, vagy csak részben kék figurák titokzatosan hívják fel magukra a figyelmet. Egyelőre arról nem készültek feljegyzések, hogy az ókori „egyiptomi kék” festék használata tudatos volt-e, vagy csak egyszerű díszítésre szolgált.

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Smink - 2014 tavasz, nyár

hét jan 27 , 2014
A 21 éves dán topmodell, Nina Agdal bemutatta az idei tavaszi-nyári smink divatot. A szőke szépség által képviselt trend szerint a tavalyi szolíd színek helyett harsányabbak jelentek meg és a kontúrok is erőteljesebbek. A szemöldök vékony íve helyett vastagabbat hagyunk és a tömött hatást hajunk színénél egy-két árnyalattal sötétebb festékkel fokozzuk. A szemceruza […]