Nyulak-szigetén – Árpád-házi Szent Margit

Június 10. Margit napja – ma köszöntjük egyik legnagyobb égi jótevőnket. Szent Margit már születésével nemzetünket szolgálta. Sok fájdalom, sok kín volt életében. Egyszerűen élt, csodák közepette. Élete máig minta népünknek, nemzetünknek.

A sírjához hosszú ideig zarándokoltak az emberek. Hogy ma hol van sírja, hová zarándokolhatunk el a csodákért? Nos, a sírját (mint annyi más szentünkét) elpusztították, hogy ne történhessenek csodák, ne legyenek követendő példák. De a csodák újra köztünk vannak. 2005. februárjában végre megértettük a hívást – azóta rendszeresen eljárunk a szigetre, Szent Margit sírjához: a Nyulak Szigetére, a Margit – szigetre. Hiába mossa a Duna vize, hiába minden ár és ármány, a hely több, mint szakrális építészeti emlék.

IV. Béla király leánya. 1242-ben született Dalmáciában, Klissza várában, ahová szülei a tatárjárás elől menekültek. A királyi pár születendő gyermekét Istennek ajánlotta. Margitot a szülők fogadalmukhoz híven 4 éves kora körül a veszprémi domonkos zárdába adták, ahonnan 1252-ben a Margit-szigeti (akkor: nyulak-szigeti) klastromba költözött át. 1261-ben tett fogadalmat. 1271-ben a Nyulak-szigetén halt meg; 1943-ban avatták szentté.

Az Árpád-házi Szent Margit (1242-1271) életét és csodáit tartalmazó 116 levél terjedelmű kódexet Ráskai Lea másolta a nyulak-szigeti (margit-szigeti) kolostorban 1510-ben. A magyar legenda forrása Szent Margit gyóntatójának, Marcellusnak Margit-életrajza, a szentté avatási eljárás jegyzőkönyve és a kolostori hagyomány. A kódexet 1541-ben a törökök elől menekülő apácák magukkal vitték Nagyváradra; onnan Nagyszombatba, majd Pozsonyba, a klarissza rendházba került. Pray György jezsuita történész 1770-ben megszerezte és kiadta. 1836-ban Jankovics Miklós gyűjteményével a Nemzeti Múzeumba jutott, jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzik Budapesten.

(mek)

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük