Öt csillagos, elsüllyeszthetetlen, kagyló formájú bárkát tervezett egy nemzetközi mérnök gárda. A furcsa bárkát azért tervezték, hogy a nagyobb katasztrófákat, mint például a Noé idejében pusztító árvizet is túlélhessék a különc formájú hajó utasai. A létesítmény teljesen önfenntartó, saját bioszférával rendelkezik, tervőzi szerint ráadásul nem csak az özönvíznek, vagy óriás hullámoknak, hanem a földrengéseknek is ellenáll. Kétéltűre tervezték, így a szárazföldön is bevethető lesz.

A napenergia és az esővíz újrahasznosítása már szinte alapvető egy ilyen építmény tervezésekor, így természetesen ez sem maradhatott ki a repertoárból. A belső térben rengeteg zöld növény kapott helyet, ami nem csupán a levegő tisztaságát és a közérzetet javítja, de sokkal emberközelibbé teszi ezt a mesterséges légtért.

Mivel a falak szinte teljes egészében átlátszóak, így a nappali világítási gondokat is kiküszöbölték, az üvegfelületek pedig egy öntisztító rétegezést kaptak, amivel a káros sugarakat is megszűrik. A bárkát az orosz Remistudio cég tervezte, egy nemzetközi építészmérnöki program, az Architecture For Disaster Relief (építészek a katasztrófák átvészelésére) segítségével.

A csapat vezetője, Alexander Remizov korábban így nyilatkozott a nemzetközi sajtónak: – Korunk építészét két dolog aggasztja. Az első: fenntartani és megtenni a szükséges biztonsági óvintézkedéseket a szélsőséges környezeti feltételekkel és a klímaváltozással szemben, míg a másik, hogy megóvjuk a természetes környezetünket a káros emberi tevékenységektől. Ez a bárka válasz lehet a jelen minden kihívására.

A fedélzeten helyet kapott növények kiválasztásakor a kellemes közérzetet biztosító hangulat és helykihasználás mellett fontos szempont volt a kompatibilitás, az oxigén termelés mértéke és a fényigény is – ecsetelte Remizov.

szon/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Nincs helye a polgári törvénykönyv családjogi fejezetében az élettársi kapcsolatnak
Next post Hol a stressztűrőképességünk határa?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük