Csillagnéző túrára várják az érdeklődőket június 22-én a Zselici Csillagoségbolt-parkban: a program a Magyar Nemzeti Parkok Hete elnevezésű rendezvénysorozat része, amellyel a szervezők Magyarország természeti és kulturális értékeire, a nemzeti parkok ökoturisztikai rendezvényeire kívánják felhívni a figyelmet.

Wodtke Szilvia, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Turisztikai és Közkapcsolati Osztályának vezetője elmondta az MTI-nek, hogy az este nyolc órától éjfélig tartó, mintegy 5-6 kilométer hosszú túra résztvevői szakember segítségével figyelhetik meg az égbolt csodáit Európa első Csillagoségbolt-parkjában, amely 2009 novembere óta viselheti a megkülönböztető címet.
A szakember közlése szerint a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárulhat a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Tiszta idő, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére szabad szemmel és távcsővel egyaránt lehetőség lesz a földrész egyik legkisebb fényszennyezésű területén: az ismert csillagképek mellett a halványabb csillagok sokaságát és a Tejutat is lehet majd látni.
A résztvevők a fényszennyezésről is megtudhatnak számos érdekességet, például azt, hogy a “hétköznapi” emberek mit tehetnek annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységükkel minél kevésbé zavarják a környezetet.
Azoknak, akik szeretnének részt venni a túrán, előzetesen jelentkezniük kell a 30/405-4571-es telefonszámon – hívta fel a figyelmet osztályvezető.

MTI

magyartudat.hu

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Simet László rendkívüli produkciója : a halálkerék világpremierje Kispesten
Next post Nemzeti parkok hete – Bemutatják Dél-Tiszántúl védett pusztai élővilágát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük