Boltban vásárolt félkész és kész ételekről szó sem lehetett. A hétköznapi munkarend is adott volt: hétfőn nem kellett sokat bíbelődni a konyhában, vasárnapról mindig maradt ebédnek való. Ez a nap többnyire a nagymosás ideje volt. A hét többi napja is hasonló szoros időbeosztás szerint alakult és amikor szabaddá vált egy-két óra, azt is hasznosan kellett tölteni: ilyenkor került sor a tészta gyúrására.

Levesek szóba sem jöhettek tészta nélkül, hiszen kalóriadús táplálkozásra volt szüksége a családnak. Frissen gyúrták és a frissen főtt levesbe tették, így az ételnek különleges íze lett. A maradék pedig szárításra került, más alkalommal használták fel.

teszta 2

A mai háziasszonyoknak nagyon kevés ideje marad főzésre, akinek mégis marad némi energiája, feltétlenül próbálja ki a frissen gyúrt tésztát, a siker garantáltan nem marad el!

 

Hozzávalók:

fél kg liszt

1 tojás

1 dl langyos víz

teszta 1

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk. A szitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és megsózzuk. A sótól szebb lesz a tojássárga színe. Összekeverjük a tojást és a lisztet, hogy egyetlen gombóccá álljon össze. A liszt minősége és a tojás nagysága befolyásolja a tészta minőségét és azt, hogy mennyi idő alatt áll össze. Fontos, hogy nagyon kemény, rugalmas tésztát kapjunk.

Pihenni hagyjuk, majd kinyújtjuk és tetszőleges formára szaggatjuk.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Homoszexuálisoké a főváros
Next post Több mint ezer hagyományőrző harcos emlékezett a pozsonyi csatára Ópusztaszeren

One thought on “Nagymama konyhája – Frissen gyúrt levestészta”

  1. A tasakos levest főzőknek nem hiszem, hogy a tésztát gyúrnának, pedig megéri, mert nagyon finom és jóval olcsóbb, mint a boltokban kapottak.
    Ha valaki mégis erre adná a “fejét”, nagyon-nagyon vékonyra nyújtsa, mert kifőzés közben dagik lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük