Évi 1-1,5 millió látogatót fog vonzani Budapestre az új Múzeumi negyedet is magába foglaló Liget Budapest projekt – mondta Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által szervezett, A múlt jövője című konferencián hétfőn Budapesten.

Az a tőkebőség, amely 2008-ig, a gazdasági krízisig megvolt, Magyarországon belátható időn belül nem áll többé rendelkezésre, ezért nagyon körültekintően kell kiválasztani a jövő fővárosi nagyberuházásait – figyelmeztetett a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Az április 30-án a kormány elé terjesztett koncepciót ismertetve Baán László emlékeztetett arra, hogy a Múzeumi negyed ötlete az abban helyet kapó intézmények – Új Képtár, Néprajzi Múzeum, fotográfiai múzeum, Magyar Zene Háza és építészeti múzeum – önálló épületre vonatkozó igényeiből született meg. ‘Külföldi példák figyelembe vételével, ezen igények összegzéséből fogalmazódott meg az a múzeumsziget-koncepció, amelynek helyszínéül evidensen adódott a már ma is több múzeumnak otthont adó Városliget’ – tette hozzá.

Baán László hangsúlyozta: a Liget Budapest beruházás nemcsak az érintett közgyűjtemények gondjait oldja meg, hanem a főváros és az ország fejlődéséhez is nagyban hozzá tud járulni. A Liget Budapest nem pusztán kulturális, hanem gazdaságfejlesztési, turisztikai beruházásként szolgál, amely az általa idevonzott évi 1-1,5 millió látogató révén 10-15 esztendőn belül behozhatja a ráfordításokat – közölte.

A projekt részleteire kitérve a miniszteri biztos kiemelte: a beruházás során nem csökken a Városliget zöldterülete, megújul azonban a növényzet. Az állatkert területe a Vidám Park elköltözésével bővül, és a tervek szerint itt épül egy új Nagycirkusz is, ahogy érdemes meggondolni az elaggott Petőfi Csarnok helyén egy ifjúsági szabadidőpark megépítését is – vetette fel.

Fekete György, az MMA elnöke kérdésére Baán László elmondta, hogy már dolgoznak az új múzeumépületek leendő funkcióiról döntő szakmai munkabizottságok, és rövidesen kiírják az öt múzeumépület helykijelölő pályázatát. Ezt követően kerül sor az egyes épületek nemzetközi tervpályázataira, amelyek eredményei 2014 elején várhatók.

 

Forrás:MTI

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Csütörtökön indul útnak a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúra
Next post Nem csak erdélyi nőknek – Rajtunk múlik mivé lesz nemzetünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük