Ajándékok, programok, játék és szórakozás. Minden évben eljön május utolsó vasárnapja, amikor minden a gyerekekről szól. A gyermeknap kicsik és nagyobbacskák ünnepe.

Szemünk fénye cseperedik, fejlődik, míg végül megindul az önálló élet rögös útján. A gyerekek már egészen kicsi korban elkezdik a tanulást, fáradhatatlanul próbálják megtalálni azokat a sarokpontokat, amelyek életük folyamán segítik az eligazodást.

jatek 1

A családnak különleges szerepe van a társadalmi viszonyok újratermelésében. Az értékek generációról, generációra öröklődnek, a viselkedési normák, magatartási szabályok meghatározzák a társas kapcsolatok alakulását. A megfelelő anyagi, kulturális, morális, érzelmi feltételek hiányában a gyermek maga keres követendő ideálokat, s cselekedeteit gyakran másoktól ellesett eszmék, spontán életérzések irányítják. A családi fészek biztonsága tehát a gyermeknek és a serdülőnek egyaránt pótolhatatlan, de a szülők – a férfi és a nő – számára is nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott családi légkör. Hogy napjainkban válságban van-e a család, vagy csak alkalmazkodik a megváltozott helyzethez, e tekintetben megoszlanak a vélemények.

Konfliktusokhoz vezethet a szülői modell hiánya vagy a hibás minták átvétele, az otthonról hozott szerepfelfogások, problémamegoldások és erkölcsi kérdések ellentmondása is.

A gyermek fejlődését nem pótolja egyetlen drága játékszer sem, ha azzal a gyermek magára van hagyva. A játéktevékenység a gyermek tanulási folyamatának szerves része, egy olyan örömöt adó tevékenység, amely készségeket fejleszt.

jatek 2

A készségfejlesztés egyik legegyszerűbb módja a szerepjáték. Nem kerül pénzbe, még otthonról sem kell elmenni, mindössze a fejlődő gyermek értelmi képességeinek megfelelően, egyszerűen bele kell bújni valaki bőrébe. Az egészen kicsi gyermek kanalában megszólal az étel, a tárgyak életre kelnek. Az építőkocka beszélő autóvá válik a szőnyeg végtelen útjain, a kicsi állatfigurák emberi nyelven közlik mondanivalójukat. Elmosódnak a határok a valóság és a fantázia között, közben problémák sokasága kerül észrevétlenül megoldásra.

A szülők játékával minden nap egy gyermeknap. Egy olyan önfeledt, vidám esemény, amelynek során a gyermek számos élményt és tapasztalatot szerez. A családnak óriási szerepe van abban, hogy a gyermekből egészséges személyiségű, érzelmileg kiegyensúlyozott felnőtt váljék, aki hasznos tagja lehet a társadalomnak.

Magyar Nő Magazin

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post 41 éves a Kapcsoltam
Next post Ki lehet a pünkösdi király és ki a királyné?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük