Miért fekete a nádudvari kerámia

 

 

 

 

 

 

Fazekasságból élt régen több mint száz mester Hajdú-Bihar megyében. Mára persze sokkal kevesebben maradtak – a legismertebb a Fazekas család, melynek négy tagja is foglalkozik a nevükben is élő mesterséggel.


Nádudvar jellegzetes fekete edényeiről híres – a kiszárított, de kiégetés előtt álló kerámiára kaviccsal dörzsölt, fénylő minta szintén helyi hagyomány.
Fazekas Ferenc még használja a családban öröklődő, kétszáz éves korongozópadot, bár rendelkezik a modern, elektromos változattal is. A család készítette edényekből kiállítást rendezett be, a legrégebbi darab 1742-ből származik. Műhelye látogatóinak elmagyarázza, de be is mutatja, hogyan készül a nádudvari kerámia.


Az agyagot saját telkéről bányássza, majd egy évig érleli. Az égetés módja és időtartama dönti el, hogy milyen színű lesz az edény – a fekete színt hagyományos fatüzelésű kemencében, 8-10 órás, 850-900 fokon történő égetéssel lehet elérni.

 

vilagbiztonsag/magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Friedrich Klára: Badiny Jós Ferenc tudományos munkásságáról - I. rész

csü jan 10 , 2013
            1976-ban a Magvető Kiadónál kis kötet jelent meg Sumer és Magyar címmel, amelynek szerzője, Komoróczy Géza a gúny fegyverét fordította ellenünk. Az irományt még megjelenése évében olvashattam és a szumir-magyar rokonság elméleten otrombán viccelődő mű éppen arról győzött meg, amit Komoróczy Géza a Heti […]