Ha gyümölcsfát akarunk nemesíteni, akkor annak éppen most jött el az ideje, már nem fenyeget fagyveszély és a rügypattanás ideje sem következett még be. A fák nedvkeringése éppen megindult, már csak egy kevés kíváncsiság és némi elszántság hiányzik a különleges gyümölcsfák kialakításához.

Az oltáshoz körülbelül harminc centiméter hosszú, ceruzavastagságú hajtást kell levágni olyan egészséges és erős gyümölcsfáról, amelynek a termése ízletes és éppen olyan színű, amelyet termeszteni szeretnénk.

oltas 1

Az oltás menete egyszerű, többféle technikát ismerünk. A lényege mindegyiknek ugyanaz: az alanyt a töve fölött 8-10 centiméterrel, éles késsel, kb. 30 fokos szögben vágjuk meg és tegyük ugyanezt az oltóvesszővel, a szemmel szemközti oldalon. Lehetőleg ne tapogassuk kézzel a vágott felületet. A két vágott rész összeillesztésénél arra kell törekedni, hogy a kéreg alatti növényi szövetek összeforrjanak, tehát akkor sikerül jól az oltás, ha a kéregszélek is érintkeznek. Az oltott részt tekerjük körbe kötöző anyaggal, a felületet pedig kenjük be sebkezelővel. A hajtóágat metsszük vissza két-három rügyre.

Az alany lehetőleg jól meggyökeresedett fiatal fa legyen, és oltás előtt érdemes alaposan megöntözni a jobb nedvkeringés érdekében. Az átoltott fán már június derekán valamelyest visszavágható a hajtóág, ezzel a növekedést serkentjük és nem okozunk termésveszteséget. Őszre a hajtóág akár egy métert is nőhet.

Fontos, hogy almatermésűeket csak almafélékkel, bogyósokat bogyósokkal oltsunk. Az almafélék körülbelül három, a csonthéjasok két év múlva hoznak termést.

oltas 3

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Tündérek mai üzenete
Next post 5 perc gondolkodás – Játék a gyufával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük