Kényeztessük magunkat, együnk, igyunk, élvezzük az életet! A divatos propaganda felhívásának miért ne akarnánk megfelelni? Mi rossz van abban, ha magunk elé veszünk egy hatalmas adag édességet és addig majszoljuk, amíg kedvünk tartja?

Többről van szó, mint az akaraterő hiánya

Sokan kezdenek rájönni, hogy a “mert megérdemled” felhívással valami nincs rendben. Orvosok, pszichiáterek egyenesen elmebetegségnek nevezik az új irányzatot, amelynek képviselőit bizony kezelni kell. A szakemberek szerint jóval többről van szó, mint az akaraterő hiánya.

kenyeztetes 2

A fogyasztói társadalom kitermelte azt az életstílust, amely látszólag a kényelmünket, komfortérzetünket szolgálja. Csakhogy az evéssel járó élvezetek halmozása már odaáig fajult, hogy egy-egy zacskó finomsággal addig kényeztetjük magunkat, amíg a tasak tartalma el nem fogy. Különösen jellemző a helyzet azokban az esetekben, amikor valamilyen negatív hatás ér bennünket, például egy gyötrelmes nap a munkahelyen, vagy egyszerűen csak valami rosszkedv, aminek eredetét saját magunk sem tudjuk.

A “kényeztetés” egyfajta reakció érzelmi problémák megoldására

Szakértők szerint sok millió ember szenved étkezési rendellenesség betegségében, beleértve az anorexiát és a bulimiát is. Szakirodalmak foglalkoznak a túlsúlyos emberek problémáival, a súlyfelesleg okainak feltárását azonban csak napjainkban kezdték meg. Christopher Fairburn, az Oxfordi Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegek nagy része depressziótól szenved, emellett azok is az új irányzat áldozataivá válnak, akik hajlamosak önmarcangolásra. Az étkezés a magukat “kényeztető” betegek számára egyfajta reakció az érzelmi problémák megoldására.

kenyeztetes 3

A betegség a falánkságtól lényegesen eltér – magyarázza Fairburn, ugyanis a magukat “kényeztető” betegek a mértéktelen kényeztetés után bűntudatot éreznek, amely súlyosabb esetekben önutálathoz vezet. Az étkezési zavarral járó testsúly gyarapodás pedig fokozza az utálatot, hiszen az emberek az aktuális csontkollekció divatirányzatnak szeretnének megfelelni.

Az elhízás után jöhet a fogyókúra

A túlzott kényeztetés eredményeként következhet a titkolt, vagy mindenki számára nyilvános fogyókúra, amely több-kevesebb sikerrel újabb étkezési zavarokhoz vezethet.

kenyeztetes 4

Tény, hogy az elhízott emberek fokozottan ki vannak téve cukorbetegségnek, magas koleszterin szint miatt kialakult szív-és érrendszeri betegségeknek, a javasolt fogyókúra önmagában azonban nem oldja meg a betegek problémáját. A szakértők nem győzik felhívni a figyelmet a pszichés problémák feltárására és annak kivizsgálására, hogy miért van szükség a mértéktelen kényeztetésre.

A probléma túl összetett

Könnyű egy kövér emberre egyszerűen rámondani, hogy lusta és kapzsi, falánk, a probléma azonban ennél jóval összetettebb. Abban a társadalomban, ahol mindenki megérdemel mindenféle kényeztetést, sok beteg úgy érzi, igazolt és megfelelően alátámasztott a végeláthatatlan nassolás.


kenyeztetes 5

magyarno.com


 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Kis lakás nagy öröme
Next post Bálint gazda: ügyesen szinte minden tárolható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük