Szép magyar kifejezés szerint az ablak északra, délre, keletre, vagy nyugatra “néz”. Valóban, mert az ablak a ház, és vele együtt a benne élők “szeme”. Valamerre kitekinteni az ablakon, sokat jelent. Többet, mint gondolnánk.

Az ember az éltető erőt a világegyetem végtelenjéből szerzi. Őseink tisztelték és kihasználták ezeket az energiákat, jól ismerték az égtájak erejének hatalmát, amelyek segítették őket mindennapi életük során. Tájolták otthonaikat, az ablakszem “jó” irányba tekintett a világra, és a lakóteret is úgy alakították ki, hogy az teljes összhangban álljon a világegyetemmel. Az égtájak elválaszthatatlan egységet képeztek a napszakokkal, évszakokkal, de még a színekkel is. Tudták, hogy az otthon úgy működik jól, ha mind a négy égtáj jótékonyan fejti ki hatását, a Nap ébredésétől, az aktív munka kezdésétől a megnyugvásig, a napszakok teljes ciklusainak kihasználásával.

tel_eszakÉszak

Az égtáj az álmos éjszakához kapcsolódott, ez az időszak a gyötrő, vagy éppen megkönnyebbülést hozó álmokról, látomásokról szól. Időtlen térben dolgozik a lelkiismeret, megtisztul a lélek. Az észak a leghidegebb, leghosszabb és legsötétebb évszakhoz, a télhez kapcsolódik. A hó, az időkeret nélküli végtelen fehér szín a megtisztulást hordozza magában.

 

tavasz_keletKelet

Ma is őrzi anyanyelvünk a mindenség “kel”etkezésének jelentését. Az égtáj a kezdetről szól, a születéstől az egészség felépülésén át az apró hétköznapi problémák megoldásáig. A napfelkelte, a reggeli tervek, vagyis a jövő küszöbe. A reményekkel telt tavasz “keletről érkezik”, színpompás megújulással, törekvésekkel. A kelet színe megegyezik a “kikelet”, vagyis a tavaszi felkelő nap, az üde zöld rét és az ébredező virágok halvány árnyalataival.

nyar_delDél

Az égtáj megegyezik a cselekvés és végrehajtás napszakával, az erő irányával. Népmeséink ma is őrzik a “szép szál, deli legény” kifejezést, amiből kinek ne egy tettre kész, életerős fiatalember jutna eszébe? Délben kibontakoznak és valósággá válnak a reggeli tervek, éppen úgy, ahogy a tavasz suhan át a terméseit érlelő nyárba. A Nap perzselő színei, a szikrázó kék ég és a természet harsány árnyalatai serkentik a munkavégzést.

osz_nyugatNyugat

A nyugat a megnyugvásról szól, minden az elmúlásra emlékeztet. Ahogy a Nap, az ember is nyugovóra tér, jól, vagy rosszul, elvégezte a Teremtő által kiszabott feladatát. A halandó ember ebben a napszakban lezár valamit. Leteszi napi terhét, tanulságokból, következtetésekből bölcsességre tesz szert, és nyugovóra tér. Az égtáj az ősszel, az elmúlással áll elválaszthatatlan egységben, amikor a teremtmények véglegesen, vagy időszakosan álomba szenderülnek. A lélek más dimenzióba készül. Az ősz arany színe valami nagyszerű időutazást sejtet.

A napszakok váltakozása befolyásolja mindennapi életünket. Lehet figyelmen kívül hagyni erejét, de tény, hogy kisebb, nagyobb folyamatok is képesek elakadni a rosszul megválasztott tájolás miatt. Őseink tudásának alkalmazása nem pénz kérdése. Nem kell lakberendezőnek, vagy természetfeletti erőkkel megáldottnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, miért fontos, hogy merre “néz” a ház, merre nyílnak ajtóink, ablakaink, milyen irányú erőt engedünk be otthonunkba. Még a legkisebb panellakás is lehet egy jól kihasznált “energiaközpont”, ha sikerül berendezési tárgyainkat a “helyére” tenni.

evszakok_napszakok

Reggel, amikor a nap felkel, ösztönösen a nap felé fordulunk. Ágyunk akkor van tehát a helyén, ha tekintetünk keletre esik. A Nap délelőtt elindul egyre emelkedő útján, éltető sugarainak kihasználásához a jó munkaterület délkelet, dél felé esik. Délután a Nap alászáll, megpihenni indul. A pihenés, kikapcsolódás, megnyugvás területe nyugat felé néz.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Ismét pompázik a Nárciszok Völgye
Next post A hagyományos ökológiai tudás világhírű professzora járt Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük