Mellesednek a férfiak. Miért?

Erőtől duzzadó keblükkel szívesen büszkélkednek, ám nem ritka, hogy nem az izomzattól domborodik ki az ing alól a férfiak melle. A férfimell kóros megnagyobbodása, elnőiesedése – az orvosi nevén ginekomasztiának nevezett elváltozás – létrejöttében többféle ok játszhat szerepet.
ginekomasztiaEzernyi ok

A jelenség mögött állhat genetikai hajlam, de előidézheti a hormonháztartás egyensúlyának felborulása is. Ez utóbbi esetben a másodlagos nemi jelleget meghatározó férfihormon, azaz a tesztoszterontermelés csökkenésével párhuzamosan a női hormon, az ösztrogén válik dominánssá, aminek hatására a lapos férfimell fokozatosan nőiessé „formálódik”.
Ez a hormonháztartási zavar főleg az ötven feletti férfiaknál – az úgynevezett férfiklimax idején – indíthatja be a mellnövekedést, mivel ebben az életszakaszban csökken a progeszteron, amelyből a tesztoszteron képződik, viszont nő az ösztrogén termelődése.
Az ugyancsak ebben az életkorban fellépő erőteljes súlygyarapodás, amikor is hastájékon zsírpárnák rakódnak le, az aromatáz enzim révén (amely a különféle szövetekben, így pl. a zsírszövetben van jelen) ugyancsak hozzájárul az ösztrogénszint emelkedéséhez. Nem eléggé köztudott, hogy az ugyancsak korosodó férfiaknál egyre gyakoribbá váló prosztatarák hormonkezelése is mellszövetburjánzáshoz, a mell mirigyállományának megnövekedéshez vezethet.
Ugyanakkor – már a korábbi életkorokban is – ennek a testtájéknak az alakváltozását „hívhatják elő” például a krónikus máj- és vesebetegségek, de bizonyos, tartósan szedett gyógyszerek és a testépítésben – vagyis a fizikai teljesítőképesség növelésére – alkalmazott anabolikus szteroidok is. Ez utóbbiak szedése nemcsak toxikus – a májat, a vesét, a szív- és érrendszert rongáló – következményekkel járhat, hanem hormonális mellékhatásokkal is. Ilyenek – többek között – a prosztata megduzzadása, a nemi vágy, illetve a szexuális teljesítőképesség csökkenése, a férfimellek „elnőiesedése”, ami valójában fokozott zsírlerakódásban, valamint az izomzat felpuhulásában is megmutatkozik.
Szintén a férfiúi önbizalmat (és „tetterőt” is) aláaknázó keblesedésre számíthatnak a marihuánát, heroint, illetve alkoholt életvitelszerűen fogyasztó férfiak is.

Beletörődés helyett keresd a megoldást!
ginekomasztia3
Erről, az első ránézésre „csak” külső, az esetek többségében esztétikai típusúnak tűnő elváltozásnál is fontos, hogy az érintettek – félretéve szemérem- és önérzetüket – minél előbb forduljanak a háziorvosukhoz, aki különféle szakorvosi vizsgálatokat javasolhat annak kiderítéséhez, mi áll a kóros mellnövekedés mögött.
A diagnózis függvényében kerülhet sor a probléma „megoldására”, vagyis a hatékony terápia alkalmazására.
Amennyiben hormonműködési zavarra vezethető vissza a ginekomasztia, az orvos javasolhatja a lokális vagy szisztémás tesztoszteronkezelést, aminek lényege: a kezelőorvos gyógyszeres terápiával szinten tartja a progeszteron mennyiségét, így előzi meg a tesztoszteron átalakulását, ebből adódóan pedig a mellnagyobbodás kialakulását.
Azokban az esetekben, amikor vizsgálatokkal bizonyítottan nincs semmilyen betegség, hormonműködési zavar az emlőnövekedés hátterében, de a páciens a férfiasságán esett lelki sérelemként éli meg testkontúrja megváltozását, szóba jöhet a plasztikai sebészeti beavatkozás. A megnagyobbodott emlőszövet sebészi eltávolítása gyors és látványos, különösen azokban az esetekben, amikor az elhízás okozza az emlőnagyobbodást, ám az „eredményt megtartani” csak diétás táplálkozással, rendszeres testmozgással, vagyis a testsúlyfölösleg „leadásával” lehet.
Az elhízás okozta mellnagyobbodás megszüntetésére, amikor a súlytöbblet miatti zsírlerakódás okozza az alakváltozást, a zsírleszívásra is alkalmas.

Nem elég, hogy csúnya, de veszélyes is lehet
ginekomasztia4
A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nőket veszélyeztetheti az emlő rosszindulatú daganatos elváltozása. A mellnagyobbodásban érintett férfiaknál is szóba jöhet a mellrák gyanúja.
Erre utaló jelek lehetnek, ha a két mell alakváltozása (mind formáját, mind nagyságát tekintve) különböző, illetve valamelyik mellbimbó váladékot termel, nyomásérzékeny; a mell felszíne egyenetlen, azaz hepehupás, gödrös; a mellbimbó befelé fordult, kipirosodott, hámlik; a mell bőre nem mozdítható el, a hónaljban nyirokcsomó tapintható, illetve a hónalji göb érzékelhetően növekszik.
Akárcsak a nők, a férfiak esetében is igaz: a korai állapotban felismert daganatos elváltozás jó eséllyel gyógyítható. Ami miatt – az ebben a betegségben érintettek közül – mégis több férfi hal meg mellrákban, mint nő: az erősebb nemhez tartozók tájékozatlansága. Legtöbbjük még mindig abban a tévhitben él, hogy az emlődaganat csak a nőket veszélyezteti. Általában csak a már nagyon zavaró tünetek (emlő- és csontfájdalmak, terjedelmes nyirokmirigycsomók) megjelenésekor, tehát a kór előrehaladott stádiumában fordulnak orvoshoz.
A férfiemlőrák kezelésében a műtét és a sugárkezelés mellett az ösztrogénreceptor gátlásán keresztül ható, a női mellrák gyógyításában is használt tamoxifenes hormonkezelést alkalmazzák. Ezenkívül ma már célzott biológiai terápiák is bevethetők a férfiak emlőrákos megbetegedésekor. A kezelés lényege: a vérellátás gátlásával megakadályozzák a daganat tápanyag- és oxigénellátását, ami a daganat elsorvadásához vagy a továbbterjedés lassulásához vezet.
Mivel az utóbbi negyed évszázadban szerte a világon évről évre növekszik az emlőrákos férfiak száma, indokolt, hogy az erősebb nem képviselői ne az idősödéssel járó „állagromlás” újabb elkeserítő bizonyítékaként tekintsenek elnőiesedett mellükre, hanem szakorvosok segítségével igyekezzenek kideríteni az elváltozás okát és terápiás lehetőségeit.

Jó, ha tudod!

 • A legújabb kutatások szerint a környezetünkben mind nagyobb mértékben megjelenő xenoösztrogének – vagyis különféle vegyipar termékek (műanyagok és szintetikus szerek) – a táplálékláncból a szervezetünkbe jutva képesek az ösztrogént utánozni, és olyan hatást kifejteni, mint a természetes ösztrogénok. Ezek ma már életünk minden területén jelen vannak, és szerepük lehet abban is, hogy az iparilag fejlett országokban évről évre nő a ginekomasztiában, illetve a mellrákban érintett férfiak száma.
 • A többek által kedvelt sör komlótartalma ugyancsak az ösztrogén oldalára billentheti, különösen a változó korú férfiak kényes hormonegyensúlyát.
 • Az elmúlt húsz évben körülbelül egyharmadával emelkedett a férfiak emlőrákos eseteinek száma. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken (kohászatban, hengerműben, éttermi konyhákban stb.) és a vegyiparban (többek között a parfüm- és szappangyártásban) dolgozó férfiaknak kétszer nagyobb az esélyük az emlőrák kialakulására, mint a szobahőmérsékleten vagy szabad ég alatt dolgozó, illetve vegyszerekkel életvitelszerűen nem érintkező társaiké. Ennek magyarázata, hogy mind az extrém hőkitettség, mind a vegyszerek folyamatos jelenléte károsítja a heréket; ennek hatására emelkedik az ösztrogénszint, így nő az emlőrák kialakulásának kockázata is.
 • Texasi kutatók több ezer mellrákos férfit és nőt vizsgálva állapították meg, hogy a férfiaknál gyakran csak időskorban, vagyis többnyire már előrehaladott stádiumban fedezik fel a tumort, így a gyógyulási esélyeik is csekélyek. Ezzel szemben a nőknél – az önvizsgálatnak, a rendszeres szűréseknek köszönhetően – a korán felismert betegségből a legtöbben sikeresen kigyógyulnak.
 • Azok a férfiak, akiknek édesanyja vagy édesapja, illetve valamely női oldalági rokona emlőrákban szenvedett, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg maguk is ebben a kórban.
 • Az utóbbi években a férfiak plasztikai műtétei folyamatosan megszaporodtak. „Listavezetőnek” számítanak az elnőiesedett, megnagyobbodott mell kisebbítésére irányuló beavatkozások.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

3 thoughts on “Mellesednek a férfiak. Miért?

 1. Ezekben az időkben mikor a ferfiak nagy mennyiségében dolgoznak iródában, a számitógép előtt ulnek egész munkaidőalatt.
  Lehet e hogy a sok sugárzás miatt is nagyon be folyásolja a testet?

  Mert rádio hullámok okoznak rákkot és az már bevan bizonyitval.

  Lehet olvasni az electromágneses mezőkrol hogy mennyi kárt okoznak. Már oda jutottunk hogy az egész élettunkket egy elekrtomágneses mezőbe éljuk le. De persze mert nem lehet láttni, izlelni, tapintani, hallani, nem is vesszuk észere a káros hatását. Pedig ez most az emberiségnek az egyik legnagyobb veszélye.

  Az emberi test minden élő sejtje elektromágneses erőt generál, ezeknek a bio-elektromos jelenségeknek segítségével kommunikálnak a sejtek egymással, azért, hogy különféle fiziológiai folyamatokat indítsanak el és szabályozzanak. Ezeknek a bio-elektromos folyamatoknak az elektromágneses környezeti befolyásoltság által létrejött zavarait szervezetünk hibaként érzékeli, amely számos működési rendellenességet okoz. Ha elegendő mennyiségű sejt fogadja el a kívülről jövő elektromágneses jeleket utasításként, az komoly hatással lehet számos sejtszintű genetikai és biokémiai reakcióra, így például a fehérjeszintézis szabályozására. A téves parancsok sejtről sejtre juthatnak, és akár rákos folyamatok kialakulásához is vezethetnek. Nagyon fontos szempont, hogy az idegrendszer alacsony frekvencián működik, így minimális mezőváltozás is zavarhatja az idegsejt membránjelenségeit. Mivel az idegek elektromos vezető képessége az elektromágneses mező változásai miatt módosulhat, így az idegrendszerben történő információterjedés(TUDÁS) is módosulhat, ami az egész szervezetben történő élettani folyamatokban működési zavart eredményezhet.

 2. Valamint az is nagyban közrejátszódik, hogy a férfiakat mosogatással és porszívózással traktálják a mai asszonyok, a terigetésről nem is beszélve. Lassan a férfiak punciszőre is kinő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post Éhes gyomor, tudatos fogyasztó
Next post Őseink itala, a kumisz

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra, illetve profilinformációk tárolására alkalmas - informatikai jelsorozat, melyet a szolgáltatók a látogatók számítógépére helyeznek el. Fontos tudni, hogy az ilyen jelsorozat önmagában semmilyen módon nem képes a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmas. Név, e-mail cím vagy bármilyen más személyes információ megadása nem szükséges, hiszen az ilyen megoldások alkalmazásakor a látogatótól a szolgáltató nem is kér adatot, az adatcsere voltaképpen gépek között történik meg. Az internet világában a személyhez kötődő információkat, a testreszabott kiszolgálást csak akkor lehet biztosítani, ha a szolgáltatók egyedileg azonosítani tudják ügyfeleik szokásait, igényeit. Az anonim azonosítók személyes adatbázissal nem kerülnek összekapcsolásra. A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás