67 éve, 1954-ben borult fel a balatonfüredi mólónál a Pajtás nevű gőzhajó, legalább 22 ember fulladt bele a magyar tengerbe.

A pontos számot nem tudni, hiszen a baleset után nem sokkal az ÁVH megszállta a területet és hermetikusan lezárta.

Még arra is figyeltek, hogy kevés fotó maradjon fent a balesetről, a mólónál nézelődő turisták fényképezőgépeit egyszerűen begyűjtötték.
magyar-titanic3
Van, aki 27 halottról tud, hivatalosan ellenben 12 halálesetet „vallott be” a pártvezetés, ennyit írt a Szabad Nép amely egy nyúlfarknyi cikkecskében említette meg a hajóbalesetet.

A hivatalos verzió szerint az utasok okozták a tragédiát, mert mind egy oldalra rohantak egy vitorlásverseny miatt, a szemtanúk és a hajón utazók viszont később – amikor már lehetett – cáfolták ezt.

Szerintük a túlterhelt hajó (vagy ötven emberrel voltak többen rajta a megengedettnél) magától kezdett himbálózni.

Illés Erzsébet 17 éves volt a tragédia idején. Mint elmondta, ő nagy szerencsével megúszta az esetet, de három gimnáziumi osztálytársa a hullámok között lelte a halálát.

Még nagyobb lehetett volna a dráma, ha a kazánházban dolgozó Vámos Gyula fűtő ahelyett, hogy menekült volna, nem engedi ki a gőzt, így nem robbant fel a hajó a baleset után.

A halottak magas száma persze némi magyarázatra szorul: akkoriban ugyanis sokkal kevesebben tudtak úszni, ráadásul a kétségbeesetten kapálódzó emberek egymást is a mélybe rántották.

Első fokon a hajókapitányon és a legénységen verték el a port, összesen 30 év börtönre ítélték őket, ám végül csak a kapitány, Heisz János kapott börtönbüntetést, ám a rá mért nyolc és fél hónapos büntetést az előzetesben már letöltötte.
magyar-titanic2A Pajtást amúgy szépen csendben újra munkába állították, csak már nem a Balatonon, hanem Budapesten a Dunán teljesített szolgálatot.

A nevét is megváltoztatták Dömsödre. Aztán kivonták a forgalomból.

Jelenleg a pilismaróti roncstemetőben vesztegel: A BALATONI TITANIC…

Szelekovszky Ernő

Magyar Nő Magazin

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Kalapot le: A sikeres érettségi után Szegedi Dezső 69 évesen egyetemista lett
Next post Augusztusi kertészkedés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük