Lehetetlenség nincs, csak tehetetlenség

Festő, aki veterán járműveket gyűjt, hegedül, zenével foglalkozik, régi, mechanikus órák javítására vállalkozik, gyakorlatilag mindent kipróbál, ami idejébe belefér. Vereb László a szó legszorosabb értelmében ezermester.

vereb_laszloVereb László amatőr festő – Fotó: Magyar Nő Magazin

– Eredeti szakmája szerint a rádió és TV szereléshez ért. Ezen felül, gyakorlatilag mindenhez, ami kapcsolódik a művészethez.

– Vallom azt, hogy szinte minden tudás elsajátítható egy kis szorgalommal. Művész nem vagyok, csak hobbiként festegetek, gyűjtögetek, szerelgetek. Mindent kipróbálok. Amolyan ezermesternek tartom magam.

– Talán a szorgalomnál kicsit több dologra van szükség.

– Lehet, de alapvetően szorgalom kell minden tevékenység végzéséhez. Amikor meglátok valamit, rögtön azon gondolkodom, hogyan lehet elkészíteni. Például, ha meglátok egy szép tájat, nem nyugszom addig, amíg azt meg nem festettem.

– Milyen festményeket készít?

– Olajfestményeket, tájjellegű képeket készítek. Szeretem a természetet. Gyermekkorom a dinnyés élethez kötődik. Szüleim dinnyetermesztéssel foglalkoztak, gyerekként sok időt töltöttem a határban. Játszótársak hiányában maradt a természet megfigyelése. Gyönyörködtem a felhőkben, fákban, növényekben, figyeltem a fűszálakat, indákat, hogyan csavarodnak. Talán innen indult a festészet.

– Valaki bizonyára megmutatta a festészet fortélyait.

– Gergely Árpád segített megtanítani az ecsettel bánni, később Gerőffy Gyula látott el hasznos tanácsokkal. Ő akkoriban Nagyrédén élt.

– Hogyan kapcsolódik a sok szép képzőművészeti alkotás a veterán járművekhez?

– Ahhoz, hogy a közös kapcsolódási pontot megtaláljuk, ismét a gyermekkoromat kell felidézni. Apám többnyire motorkerékpárral járta a határt. Nagyon tetszettek ezek a gépek. Nosztalgia, vagy talán egy kicsit több? Ha hozzám kerül egy ilyen öreg jármű, szétszedem, szépen összerakom, festegetem, kifényezem.

– Mellettünk csillognak a szép motorok. Mit lehet tudni róluk?

– Van itt egy 1975-ös „P5-ös” Pannónia, ez még szegény édesapámé volt. Az utóbbi években sikerült ebbe az állapotba hozni. Mellette van egy 1970-es Simson Star. Lepusztult állapotban vásároltam, egy évbe telt, míg ismét ebbe a gyári állapotba került. A kis kék színű, az egy 1966-os Komar 1-es. Roncsként kaptam, a szeméttelepre akarták kivinni. Ebből is sikerült egy szép motort varázsolni. Ott a szélén, azt a zöld Komar motort még nagyapám vásárolta, 1979-ben. Idő közben ezt is sikerült felújítani.

Vereb László mellett úgy érezhetjük, valóban nincsenek lehetetlenek. Mi kell a sikerhez? Szorgalom, elhivatottság, kitartás, és nem utolsó sorban a munka szeretete.

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lapcsánka szabolcsi módra

hét aug 4 , 2014
Szabolcsban ma is jól ismert burgonyás étel a lapcsánka, vagy más néven a tócsni. Finom, olcsó, második fogásként fogyasztható és hatalmas előnye, hogy gyorsan elkészíthető. Szabadtéri sütéshez leginkább tárcsában készítik, teflon és más bevonatú edényekben készült ételek helyett. Fogyókúrázók viszont kerüljék a zsírban aranyszínűre sült finomságot. Ez az étel igazi, […]