A színek hatása otthonunkban különösen fontos, hiszen a mai ember ideje nagy részét mesterséges környezetben tölti. Éppen ezért a mindennapokban nem kapja meg a színek energiáját a természetből.  Szükségünk van a növények zöld színeire, az ég kékjére és a nyáron pompázó virágok ragyogására is. A tiszta színek lelkünket fényesítik, simogatják. Mindig az érzésre figyeljünk oda, ahogyan egy adott szín hat ránk. Érdemes a választott színeket nagyobb felületen is megnézni és figyelni saját magunkat, testünk, lelkünk reakcióit.

A természet a legjobb tanácsadó

Figyeljük meg az arányokat a réteken, mezőkön, erdőkben. A sötét és világos színek arányát ennek megfelelően válasszuk meg otthonunkban. Manapság divatos erős, harsány falszíneket alkalmazni akár nagyobb falfelületeken is. A Magyar Térrendezés elvei szerint viszont a ház élőlény és a ház belső része a női energiaminőséget képviseli. A pasztell színárnyalatokkal tehát a női energiákat, a lágyságot, a tápláló, a befogadó és a megtartó erőket tudjuk erősíteni. Nagy felületeken mindenképpen kerüljük az erős színeket, mert ezek pörgetnek, aktivizálnak és a férfi energiákat erősítik.

lakas 1

Hófehér

Hagyományaink szerint a fehér volt jellemző a magyar házakban kint és bent egyaránt. A fehér a legmagasabb rezgésszintet képviseli és egyik előnye, hogy nagyfokú rugalmasságot ad a berendezésekhez, ill. a változtatáshoz. A fehér védőszín: a magyar néphit szerint a tisztaság, a szellemi energiák, a hit kapcsolható hozzá.

A szín életet ad

Arra viszont ügyelni kell, hogy a kiegészítőkkel hozzuk be a színeket a lakásba, nehogy kellemetlenül steril legyen a túlzottan fehér környezet. A tisztaságmániás emberekre jellemző, hogy sok fehéret használnak a környezetükben, mert így tudják a legnagyobb rendet fenntartani. Ez sok esetben már kínos lehet, amikor egy látogató érkezik és a házigazda minden egyes hajszálat eltakarít, miután elment a vendég a lakásból. Ennek a pszichés problémának az oldásában is sokat tud segíteni, ha színekkel vesszük magunkat körül. A szín életet ad, örömöt, boldogságot. A régi magyar házakban is színesek voltak a kiegészítők, használati tárgyak: a falitányérok, a festett bútorok, a hímzett terítők, a faliszőnyegek stb.

lakas 3

Nehogy a feje tetejére álljon a világ – A padló és mennyezet színeiről

Az ember akkor érzi magát biztonságban, ha stabilan két lábbal áll a földön. Ha megfelelő színeket választunk otthonunk padlózatára, akkor az segíteni fog abban, hogy biztonságban érezzük magunkat az anyagi világban is. Jó esetben a padló sötétebb árnyalatú, mint a falak és a mennyezet színe, ezzel is erősítve a stabilitást. A barna és a zöld színek tökéletesek a padlóra, de arra ügyeljünk, hogy túl világos ne legyen. A fehér és a világos színek a padlón olyan érzetet keltenek, mintha az ember lebegne, repülne. A piros és árnyalatai egy tüzes hatást erősítenek és ezzel folyamatosan aktivizálnak, mozgatnak bennünket (mintha tűzön járnánk). A kék padló pedig a víz elemhez kapcsolható, ami a bizonytalanság érzését keltheti az emberben.

lakas 5

Nagyon fontos, hogy a mennyezet világos legyen, mert az embernek természetes igénye, hogy felfelé a koronacsakra irányába szabad áramlást érezzen. Ha sötét színeket festenek a mennyezetre, akkor az összenyom, szinte bezárja a teret az anyagi világba. Egy egyszerű kísérlettel kipróbálhatjuk milyen érzés, amikor kint állunk a természetben és fejünk felett világoskék az ég fehér bárányfelhőkkel, ill. ha sötétszürke felhők tornyosulnak az égen. Utóbbi esetben nyomasztó érzésünk lehet. A legalkalmasabb tehát a mennyezetre a fehér szín.

(ekpafat-kistarogato.gportal)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Levendula teraszon, kertben, mezőn
Next post Ötven tonna búza érkezhet a magyarok kenyeréhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük