Kertek egy kicsit másképp

A magyar ember, ha hozzájut egy zsebkendőnyi földhöz, bizony műveli. Palántákat nevel, magokat vet és gondozza, úgy, ahogy azt őseitől látta. Tavasszal újragondolhatjuk a kert funkcióját és egy kis fantáziával gyönyörű környezetet alakíthatunk ki a ház körül.

A kert akkor szép, ha gondos kezek munkája látszik benne, legyen szó haszonkertről, vagy éppen díszkertről. Lomoknak, használaton kívüli holmiknak semmi keresnivalója az udvaron. Ha ápolt kertet szeretnénk, legelőször ezektől az évek során összegyűlt tárgyaktól kell megválnunk. Van, ami nem luxus kérdése.

A kert építése mindig a tervezéssel kezdődik. El kell dönteni, mekkora területet szánunk pihenésre és mekkora lesz az a terület, amelyet szívesen művelünk. Őseink szinte csak a ház előtt hagytak egy kis virágoskertet, a föld nagy része haszonnövényekkel volt beültetve. A mai kor rohanó emberének élete már nem a föld műveléséhez kötött, ezért jellemzően inkább díszkertekkel találkozunk, amely kizárólag pihenésre szolgál.

kert 4

A legkisebb, akár csak étkezésre alkalmas hely is tervezést kíván. Nem mindegy, hogy alacsony szegély növényekkel, vagy magas növésű, egész nyáron pompázó, vagy gyorsan elnyíló virágok bújnak elő a földből. Még az ízlésünknek megfelelő színeket is megtervezhetjük.

kert 8

Sokan azt gondolják, hogy csak a fűnyíró képes rendet tartani a kertben, pedig egy rendezett virágágyás igazán üdítő látvány. Az unalmas fű helyett utakat és fából épített dobogót tervezhetünk kerti bútorainknak, így a derékhasogató fűnyírást abbahagyhatjuk.

A haszonkert tervezése hagyományosan hosszú zöldségnövény sorok kialakításával történik. A kis kert tulajdonosainak azonban valami más megoldáson kell gondolkodni. A blokkokban kialakított vetemény jó megoldás és ha elég kreatívan gondolkodunk, az ágyások a kert díszévé is válhatnak.

kert 14

Az utak az ágyások formájával alakíthatók izgalmassá. A konyhakert elbűvölő díszkertté válhat, íme néhány ötlet a tervezéshez.

kert 1

kert 2

kert 3

kert 5

kert 6

A tervezés után következhet a kivitelezés. Nincs több ásás, csak gyönyörű kert. A betonból készített ágyás örök rendet teremt. (A növények „ágyát” azonban készíthetjük fából, vagy éppen csak szegélyekkel kirakva, ez esetben azonban a terület jóval több gondozást igényel.) Az ágyakat fóliával bélelve, az öntözéshez felhasznált víz mennyisége is jelentősen csökken.

kert12

kert 12

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

One thought on “Kertek egy kicsit másképp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megunt pólóból tavaszi sál

vas márc 9 , 2014
A kora tavaszi ruha kiegészítője a színes sál. Nem kell azonban vásárolni, ha van néhány használaton kívüli póló a szekrény mélyén. Némi kreativitással pár perc alatt dekoratív sálakat készíthetünk.   magyarno.com HozzászólásPowered by Facebook Comments Kapcsolódó: Tudta hogy január elsejétől még az ötszáz négyzetméteres zártkertje után is be kell jelentenie […]