Miért fekete az a bizonyos leves? A “feketeleves” a köznyelvben egy még hátralevő vagy váratlan negatív eseményt, kellemetlen kötelezettséget jelent. A népi legenda szerint a törökök meghívtak ebédre egy magyar urat, akit a “hátra van még a fekete leves” jelszóra a katonák tőrbe csaltak.

A feketeleves a magyar konyha hagyományainak megfelelően nem feketekávét jelentett, hanem egy (többnyire) vérrel készült mártást vagy levest. Mivel a “lé” a magyar nyelvben többnyire kellemetlenséget jelöl (megissza a levét, nyaklevest kap) és mivel ezek a levesek (hiába cukrozták őket) a vér miatt ijesztőek és keserűek voltak, a “hátra van még az étkezést lezáró feketeleves” kellemetlen jelentést kapott.

Hazánkban a kávé a török uralom idején vált ismertté, de igazán népszerűvé csak a bécsi udvarba látogató magyar arisztokrácia tette. Az 1800-as évek végére Budapesten már több mint 500 kávéház és közel ugyanennyi kávékimérés működött.

kave 2

Elnevezése az utóbbi időkben alakult át. Nagyanyáink még “feketének” nevezték a forró italt, mára azonban ez a szép kifejezés szinte teljesen eltűnt.

A kávé egészségünkre gyakorolt hatását sokféleképpen értelmezik. Tudományos kutatásokkal alátámasztott érvek és ellenérvek szólnak mellette és ellene. Egy azonban biztos: anélkül, hogy egészségünkre gyakorolt hatásán és történelmi eredetén gondolkodnánk, a világon sok millióan kezdjük a napot egy jó kávéval. Jókat beszélgetünk, hivatalos tárgyalásokat bonyolítunk le egy csésze kávé mellett.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Délvidéki magyar fohász
Next post Fekete-fehérbe öltözött az ősmadár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük