Karácsonyfa valódi fenyőből

Nem lehet elég korán gondolni a karácsonyra, a fenyőfa termesztők már megkezdték a fák kivágását. A fanatikus környezetvédők aktív tevékenysége ellenére, a műanyag utánzat nem képes kiszorítani a valódi fákat a piacról, és valljuk be, a frissen sült bejgli és a szépen feldíszített karácsonyfa illata igazán méltó a karácsonyi ünnepekhez. Egy-két héten belül már beszerezhetők lesznek a karácsonyfának valók, érdemes ezért már jó előre átgondolni, melyik fajtát válasszuk.

Közönséges luc – Picea abies

luc

Aki igazi fenyőillatra vágyik, annak ajánlott lucfenyőt vásárolni. Beszerzésével azonban nem érdemes sietni, mert ez a fajta nagyon rövid idő alatt elpotyogtatja levelét. Hengeresen kúpos formája miatt szépen dekorálható, de 1-2,5 cm hosszú levelei meglehetősen szúrósak.  A fajta hatalmas előnye, hogy viszonylag olcsó, és a levélhullás is kivédhető ügyes praktikával: a karácsonyfa talpa alá tegyünk egy kis edénybe vizet és ügyeljünk arra, hogy a törzs ne száradjon ki.

Ezüstfenyő – Picea pungens

ezustfenyo

Ha már a hó nem hull, legalább az illúziót teremtsük meg. A hamvasan kékeszöld kúpos formájú karácsonyfa igazi esztétikai élvezetet jelent, de a lucfenyőnél dúsabb ágazata miatt dekorálása nem egyszerű. Az ezüstfenyő kedvelői jól tudják, a lucfenyőre jellemző illat áradatról le kell mondani, cserébe viszont jóval kevesebb tűlevélen kell taposni az ünnepek végéig.

Az ezüstfenyő drágább, mint a lucfenyő, de tartósságát tekintve jóval felülmúlja társát.

Fekete fenyő – Pinus nigra

feketefenyo

Azoknak ajánlott, akiknek otthonában tágas tér áll rendelkezésre ahhoz, hogy vízkereszt után, még akár húsvétkor is gyönyörködjön a karácsonyfában. A fajta hatalmas előnye, hogy egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben hullnak levelei, de szúrósságuk az idő múlásával fokozódik. A fekete fenyő díszítése nagy kihívást jelent, parányi díszek gyakorlatilag egyáltalán nem mutatnak rajta, elvesznek a 4-5 centiméter hosszú tűlevél rengetegben. A fekete fenyő hátránya, hogy illata alig érezhető.

Ár kategóriáját tekintve, az előbbi két fajta közé tehető.

Gyökeres fenyők

A környezetünkért aggódók konténeres vagy földlabdás fácskát is vásárolhatnak, amit karácsony után a kertbe kiültethetnek. Aki gyökeres fa beszerzésén gondolkodik, annak azonban tudnia kell, hogy a kis fácska szó szerint szenved a meghitt szoba melegében. Párás nedvesség után sóvárog, és ha ezt túl késő kapja meg, biztosan számítani lehet rá, hogy a természetes környezetben nem fog meggyökeresedni.

Címlapfotó: Karácsonyfának szánt fenyőket pakol egy férfi a Fenyőfarm telephelyén a Somogy megyei Csurgón 2014. november 19-én, miután a cég a napokban megkezdte az exportra szánt fenyők kitermelését. MTI Fotó: Varga György

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 thought on “Karácsonyfa valódi fenyőből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük