Jász világtalálkozó Jászberényben

 

 

 

 

 

 

A jász föld vonzásáról beszélt Jászberény polgármestere a városban zajló Jász világtalálkozó szombati díszünnepségén.

„A jász föld vonzása korunkban sem veszít erejéből, nap mint nap különös várakozással tekintünk erre a helyre, ami az életben sokszor örömmel és olykor bánattal ajándékozott meg minket, és ez így lesz a jövőben is” – mondta Szabó Tamás (Fidesz).
Őseikről szólva arra emlékeztetett: ők voltak azok, akik ha kellett, harcos erővel, ha kellett, anyagi áldozatot hozó összefogással megvédték és megőrizték a Jászságot, azt a földet és népét, amelynek önállósága soha nem lehetett kérdéses.

jasz_vilagtalalkozo 2
„Elődeinket céljaik megvalósításakor nem a rideg érdek és a számítás, hanem a rombolhatatlan hazaszeretet és az egymásért érzett áldozatvállalás vezérelte, és ezekhez az eszményekhez hűséggel és becsülettel mindig és mindenhol, akár itt élő vagy elszármazott jászként méltónak kell lennünk” – mondta a város főterét megtöltő tömeg előtt.
A díszünnepség alkalmából felvonultak a jász települések küldöttségei, megszólaltatták Lehel kürtjét, elénekelték a jász himnuszt, beiktatták a jászkapitányt, valamint kitüntették a Jászság hírnevét öregbítőket.
A szervezők – az önkormányzat és a Jászok Egyesülete – a már tradicionálisnak tekinthető programok mellett új elemként bevezették az elszármazott jászok településeinek bemutatkozását, az első díszvendég a jász identitást a mai napig őrző Jászkarajenő volt. Elkészítették a Jászok Nagykönyvét is, amelyben a résztvevők kézjegyükkel örökíthetik meg a jövő nemzedékeknek szánt üzeneteiket.

jasz_vilagtalalkozo 3
A világtalálkozó kulturális és szórakoztató programok sokaságát kínálta és kínálja vasárnap estig a helybelieknek és a vendégeknek.
A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptió, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

jasz_vilagtalalkozo
A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. A sorozat 18 éve alatt a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló, és megszületett a jász himnusz is. Miután a jászsági települések mindegyike otthont adott a világtalálkozónak, az 2013-ra visszatért kiindulási pontjára, Jászberénybe.

 

Fotó: Facebook

(MTI)

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felvidék - Történelmet írt Skóciában a dunaszerdahelyi erőemelő, Puzsér Péter

szo jún 22 , 2013
                Puzsér Péter a dunaszerdahelyi Strongman Club tagjaként utazott ki Skóciába, a Scottish Stones of Strength World Challenge versenyre. A verseny a skóciai Banchory-ben zajlott június 18-án és 19-én, amely mintegy 18 mérföldre nyugatra fekszik Aberdeentől. A rendkívül fiatal, 24 éves erőemelő-tehetség, Puzsér […]