A népi megfigyelés szerint napjaik (máj. 12-13-14.) táján a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagy is jön, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.

Szent Pongrác és Szent Bonifác ókeresztény vértanúk voltak (304-ben), Szent Szervác püspök, hitvalló volt (360 körül). A három névnaphoz megfigyelések, hiedelmek kapcsolódtak.

Mindszent idősebb népe úgy véli, hogy e szentek úgy fagytak halálra, hogy nyomorult betegeket a saját ruhájukkal takargattak. A betegek megmaradtak, ők azonban belehaltak a hirtelen támadt hidegbe. A szegedi tanyák öregjei szerint a garabonciások valamikor el tudták űzni a fagyos szentek haragját, mert ezekben a napokban ráolvastak az időre. Perekeden (Baranya m.) mondogatják: „Sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken sem látsz.” Ha májusi fagy éri a szőlőt, Eger szőlőművesei így fakadnak ki: „a fagyos szentek megszüreteltek”.

A fagyos szenteket nem lehet elűzni, minden évben megjeennek. A néphiedelemben a legenda szerint Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Pongrác kánikulában a subában is megfagyott, Bonifácot pedig halálra csipkedték a szúnyogok. Ezért haragszanak az emberekre és térnek vissza évente, hogy bosszantsák őket és tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, megdermesztik a veteményt, letarolják a földet. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy a rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni ugyanis ha kisüt a nap bő termést hozhat a szőlősgazdáknak. Felénk úgy vélik, ha fagyosszentekkor nincs felhő akkor sok  bor lesz.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post IMRE ATYA MAI SZENTMISÉJE
Next post Újabb uniós téboly: Korlátozzák az e-cigaretta használatát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük