A tisztálkodás mértékének csökkentése a legújabb felfogás szerint azt jelenti, hogy hetente legfeljebb egyszer-kétszer zuhanyozzunk, de a rendszeres kézmosásról ne mondjunk le – hívják fel figyelmünket a Lancester University kutatói.

Az elkoszosodásra történő átszoktatás lelkes hívei érveket sorakoztatnak fel legújabb őrületük alátámasztására: a koszosodás segít leküzdeni a betegségeket, elődeink sem tisztálkodtak, stb. Az angolok példaképet is állítottak az új trend követői táborának népszerűsítéséhez: a kutatók szerint Harry herceg elismerte, hogy két éve nem mosott hajat.

zuhany 2

A koszosodás hívei kifogásokat is felhoztak arra az esetre is, ha valaki undorral venné körül őket: a sok tisztálkodószer kiszárítja a bőrt és felborítja a természetes faggyú képződését.

A legújabb SCA közvéleménykutatás szerint ma már a brit férfiak 41, a nők 33 százaléka nem zuhanyzik minden nap. A megkérdezett nők 12 százaléka egy héten csak egyszer zuhanyzik. A fiatalok a legfogékonyabbak a “bűzös trendre”, 37 százalékuk legfeljebb hetente egyszer tisztálkodik alaposan zuhany alatt és ők azok, akik leginkább dezodorokat és más illatosítókat használnak.

zuhany 3

Dr. Elizabeth Lancaster szerint a napi alapos tisztálkodás a modern kor hibás vívmánya, példaként őseinket említette, akik még egy évszázaddal ezelőtt is a heti egyszeri fürdő használatával tökéletesen jól érezték magukat.

Kényelmi szempontoktól vezérelve, száz éves szokásokhoz visszatérni mindenképpen elgondolkodtató, már csak azért is, mert Lancester “elfelejtette” kifejteni, annak idején hányan szenvedtek élősködőktől. Példaként érdemes visszagondolni a tetvek és poloskák inváziójára. Emellett a mai kor emberének számos bőrápoló készítmény áll rendelkezésére ahhoz, hogy a kiszáradás ellen védje testét.

zuhany 5

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Hogy kell önállóan megélni tanyán?
Next post Az ősmagyarok legfőbb erkölcsi törvénye a lelkiismeret volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük