Halzl József édesanyja a mai Őrvidék területén lévő Sopronkeresztúrról, édesapja a felvidéki Szencről származik, ő maga 1933. december 19-én született Győrött. Iskoláit Budapesten végezte, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd 1957-ben a Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, később ugyanitt egyetemi doktori címet.
Szakmai pályáját a hőerőműveket tervező állami nagyvállalatnál töltötte különböző beosztásokban. A rendszerváltáskor részvénytársasággá alakult cégnél vezérigazgató-helyettes lett, majd 1991 májusában kinevezték az újjáalakult Magyar Villamos Művek vezérigazgatójának. Erre az időre esett a hazai energiaipar, ezen belül a villamos-energiaipar sikeres szerkezetátalakítása. 1994. október végén az új kormány nyugdíjazta.
Halzl József alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, közreműködött az MDF energiapolitikájának kidolgozásában, később a párt igazgatójaként is dolgozott. 1991 tavaszán részese volt Magyar Energetikai Társaság megalapításának.
Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetséghez Halzl József 1991 tavaszán csatlakozott, ugyanezen év őszétől a szervezet elnökeként dolgozik. Felvidéki gyökerei, nemzeti-keresztény gondolkodása, elkötelezettsége és műszaki racionalitása a szervezet hasznára vált.
A Rákóczi Szövetségnek közel 20 ezer tagja van, 380 szervezete működik a Kárpát-medencében, köztük több mint 190 középiskola ifjúsági szervezet. Általános, közép- és főiskolás diákoknak, valamint történelem és irodalom szakos tanároknak nyaranta táborokat tart a Szövetség, a Műegyetemen minden évben emlékünnepséget rendeznek október 23. tiszteletére több ezer határon túli diák részvételével. A Pannonhalmi Főapátsággal közösen rendezik meg a Cultura Nostra Középiskolai Történelmi Versenyt.
A Rákóczi Szövetség kiemelt céljának tekinti, hogy minél több hazai és külhoni diák találkozhasson egymással. Ezt a célt szolgálja a Diákutaztatási Programjuk, melynek keretében évente közel tízezer Kárpát-medencei középiskolás diák utazhat a nemzeti ünnepekhez kapcsolódóan.
A határon túli magyarság megmaradásának szolgálatában 2004 óta a Felvidéken iskolai beiratkozási programot valósítanak meg, annak érdekében, hogy minél több magyarul beszélő gyermeket írassanak szülei magyartanítási nyelvű iskolába. Beiratkozási programjuk az utóbbi években kiterjedt a Partiumra és a Délvidék szórvány vidékeire is. A programnak is köszönhetően az utóbbi években stabilizálódott a felvidéki magyar iskolaválasztók száma.

Halzl Jozsef II ker emlekerem (1)Dr. Halzl Józsefet 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, még ebben az évben átvehette a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét. A Halzl Józsefet és a Rákóczi Szövetséget 2010-ben Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, 2013-ban Szent István-díjat és Pro Minoritate díjat vehetett át.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Karácsony egyedül
Next post Átalakul a Budai Vár környéke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük