Őseink évezredekkel ezelőtt is ismerték és fogyasztották a meggy vad változatait. Bár a befőzés ismeretlen volt akkoriban, a tartósítás legfeljebb aszalással (szárítással), illetve alkoholos erjesztéssel történt. Ma a meggy házi tartósításának legelterjedtebb változata a befőzés és a fagyasztás.

A befőzés egy hőkezeléses tartósítás, szintén népszerű eljárás, de elsősorban almánál, meggynél, cseresznyénél, szilvánál jó megoldás. A mikroorganizmusok hőkezeléssel elpusztíthatóak, nem következik be romlás, erjedés. A befőzés hosszabb ideig tartó hőkezelés, cukrot, vizet és fűszert is adunk a gyümölcshöz. Ezt követően a befőzött gyümölcsöket légmentesen lezárt edényben tároljuk. Ha szakszerű a befőzés, valójában korlátlan ideig eláll az étel. A kompót mellett lekvár, zselé is készülhet belőle.

Fagyasztás során frissen tehetjük el a zöldeket és gyümölcsöket, a bennük található mikroorganizmusok pedig nem tűnnek el, hanem „nyugalomba vonulnak”. Mivel a hőmérséklet szélsőségesen hideg számukra, nem romlanak meg a gyümölcsök. Fagyasztás után, amikor az élelmiszert elővesszük, mindig azonnal használjuk fel. Amit nem fogyasztunk azonnal, azt tegyük vissza a fagyasztóba. A szakszerűtlen kiolvasztás során megromolhat az étel, ugyanúgy, mintha friss lenne.

Meggydzsem

meggylekvar

Hozzávalók:

5 kg meggy
1 kg cukor

Elkészítése:

A dzsem elkészítéséhez semmilyen tartósítószerre nincs szükség, ha tökéletesen csírátlanítjuk az üvegeket és tiszta, hibátlan alapanyagot dolgozunk fel. Az üvegek alapos tisztítása után tehát forrázás következik. A művelethez egy nagyobb edényben vizet forralunk, és egyenként megforgatjuk benne az üvegeket.

A meggyet alaposan megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. Lábasba tesszük és lecukrozzuk, fél órát állni hagyjuk, hogy levet engedjen. (Ha lédús gyümölcsöt dolgozunk fel, a levéből néhány üveg szörpnek való mennyiséget “lophatunk”.) A cukrozott meggyet megfőzzük, és amikor már kellőképpen megpuhult, forrón üvegekbe töltjük. Azonnal lezárjuk és három napra száraz dunsztba tesszük.

Magyar Nő Magazin

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Az első nő a világűrben
Next post Vágyfokozó fűszerek, bájitalok és varázsporok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük