A legmodernebb kutatásokkal igyekeznek alátámasztani a több ezer éves történelmi feljegyzéseket – állítja egy új tanulmány a Science magazinban.

Az emberek kíváncsiak eredetükre és érdeklődéssel követik figyelemmel az elmúlt 4-5 ezer év genetikailag jól elkülöníthető csoportjai keveredésének folyamatát. A DNS vizsgálatoknak köszönhetően, ma a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével rekonstruálják azokat a történelmi eseményeket, amelyek homályos fejezetei nem nyújtanak egyértelmű magyarázatot az utókor számára.

Kutatók létrehoztak egy interaktív térképet, amelyen bemutatják eredményeiket. A térkép jól mutatja a több ezer kilométerre lévő populációk keveredését.

A DNS térképen, a magyarokra kattintva, a genetikai keveredés jól látható.
A DNS térképen, a magyarokra kattintva, a genetikai keveredés jól látható.

Ugyanakkor, a DNS kutatásoknak komoly korlátai vannak, a DNS kutatók történészek nélkül ugyanis nem tudnak azonosítani különleges eseményeket. Ráadásul, minél messzebb haladunk az időben, annál rövidebbek az örökölt DNS-szakaszok.

A legrégebbi emberi DNS keveredés 4500 éves és Spanyolországban találták. A kutatások alapján igen jelentős még a mongol birodalom befolyása. Dzsingisz kán sikeres hadsereg vezetésének köszönhetően, az ázsiai populáció jelentős mértékben éreztette hatását az 100-1300-as években.

A populációk keveredésére az arab terjeszkedés és a rabszolga kereskedelem éppen úgy rányomta a bélyegét, mint a kalash nép Pakisztán területéről történő vándorlásának feltartóztatása. Az esemény érdekessége, hogy Kr.e. 200 körül, a kalashokat egy közép – dél-ázsiai nép tartóztatta fel, akiknek eredete ma még nem igazolt.

Néhány népcsoport genetikai jele nem értelmezhető, pontosabban, a kutatók eddig nem tudtak a DNS vizsgálat eredményeivel sokat kezdeni. Például a feltárt genetikai anyag szerint, a francia nép keverésére több dátumot is ismerünk. Ezek közül két jelentősebb keveredésre lehet következtetni, az egyik 785, a másik 1385 évvel ezelőtt történt. A keveredés Észak-és Dél-európai, valamint Észak- afrikai népek között történt, de maga az esemény egyelőre nem tisztázott.

A kutatók szerint a tanulmány a világ populációinak elemzését segíti, a magunkban hordott DNS egy úgynevezett történelmi felvétel, amely hűen rögzítette a múlt eseményeit. Kérdés, hogy a mai történelemkutatók mikor használják fel munkájukhoz az eredményeket. Lehet, hogy az egész világ történelmét újra kellene írni?

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Finom ebéd pár perc alatt – Gombás, tejfölös-sajtos csirkemell
Next post Árpád-kori templom és temető maradványait tárták fel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük