Harcos hercegnő Kazahsztánban

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                       Szaka hercegnő sírját fedezték fel véletlenül Kazahsztánban egy útépítés során. A kőládában fekvő, magas rangú fiatal nő sírját a kelet-kazahsztáni Urdzhar régióban lévő Taskesken-Bakty útvonal építése során találták meg temetési dombja alatt 1,7 méteres mélységben – mondta el Timur Szmagulov kutatásvezető régész a Tengri Newsnak.

A különleges sírmellékletek arra utalnak, hogy a nő egy befolyásos szaka törzshöz tartozhatott. Szmagulov szerint a sírban talált arany fejfedő úgy néz ki, mint a mai kazah nemzeti viselet, a magas, csúcsos fejfedő, az úgynevezett szeukele. A sírban talált csúcsos arany fejfedő nyílfélékben végződik, állatalakok díszítik, spirál alakú aranyszál fut körbe rajta és ékszerekkel gazdagították.

Hasonló fejfedője a szaka törzsi vezetőknek volt. Nagyon is elképzelhető, hogy a fiatal nő a szaka tigrahauda törzsfő lánya volt – mondta el Timur Szmagulov a Tengri Newsnak. Vagyis – a kutató szerint – lehetséges, hogy azt a Tomiriszt találták meg, aki maga is harcos királlyá lett.

A nő mellett agyag- és faedények, áldozati bárány csontjai, kék és zöld színű ruhafoszlányok, arany fülbevalók, fejénél pedig kőoltár volt. A kutatók által Urdzhar hercegnőnek elnevezett nő sírja az első vizsgálatok alapján Kr. e. 4-Kr. e. 3. századi lehet, hasonló sírt találtak nemrégiben az Issik-tónál, ám abban a sírban férfi, az úgynevezett Aranyember nyugodott.

Karosszékben: A szakák (a szkíta törzsek) ókori nomád indoiráni népek voltak, a Kr. e. 4. században az Aral-tótól keletre éltek és híresen jó lovas íjászok voltak. Hérodotosz említi Tomiriszt, a harcos szaka királynőt, aki még Küroszt, a nagy perzsa királyt is legyőzte a masszagétákkal szövetségben, de Hérodotosz Tomirisza a Kr. e. 6. században élt. A görög történetíró szerint egyébként a Tomirisz által vívott csata történelem egyik legvéresebb és legbrutálisabb harca volt, amiben szaka nők és lányok is részt vettek.

feltart_sir 1

feltart_sir 2

Címlapfotó: Tomirisz (fantáziarajz), a sír, a csúcsos feffedő, Tengri News

Közzétette: Juhari Zsuzsanna

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük