…akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nézni , nem beszélve az idegek harcáról!

Az egyetem tanévkezdés előtti ügyintézése, a tanulással járó költségek, mind megviselik a családok költségvetését. A hallgatói jogviszony pedig még létre sem jött, a felsőoktatási intézményekben történő bürokrácia máris tépázza a kiszolgáltatott hallgatók és hozzátartozóik idegeit.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a tanulmányok nem kevés költséget jelentenek az oktató intézmények számára. A csekély létszámú, államilag finanszírozott hely mellett sok tehetséges, jó képességű fiatal kényszerül a tandíj kifizetése mellett olyan egyéb járulékos költség megfizetésére, amely már a tisztességes felsőoktatási rendszer működését kérdőjelezi meg. Természetesen reklamációnak semmi helye, hiszen a tanulmányi osztályok gondosan elkészített belső szabályzatai lefedik a legális ügyintézés és díjszabások menetét.

Miért nem működik a rendszer mégis korrekt, tisztességes módon és hatékonyan? Gyakorlati tapasztalatainkra támaszkodva, néhány tipikus esetet írtunk össze:

  • Neves egyetemeink, hatalmuk birtokában elfelejtik, hogy ki is a szolgáltató nyújtója. Az ügyintézők (tisztelet a kivétellel) addig halmozzák az aktuális ügyiratokat íróasztalaikon, míg végül a szabályzatban leírt határidő letelik, az ügy tehát aktualitását veszíti. Sok esetben tanszékről – tanszékre, tanulmányi osztályra, tanárokhoz küldözgetik a hallgatókat, az ügy megoldása pedig egyre csak várat magára.

  •  A felsőoktatási intézmények közötti átjárhatóság feltételrendszere egyáltalán nincs megteremtve. Egy szakirányon belül, a felsőoktatási intézményekben tanított tantárgyak tananyagtartalma legtöbb esetben még köszönőviszonyban sincs! Ha tehát valaki például a lakhelyéhez közelebbi felsőoktatási intézményt kíván váltani, számolnia kell azzal, hogy szinte semelyik korábban tanult tantárgyát nem fogadják el, nem kerül beszámításra.

  •  Az első felsőoktatási képzést anyagilag, erkölcsileg sikeresen átvészelve, egy újabb diploma megszerzéséért még mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe. A tantárgyak beszámítása komoly többletköltséggel jár! Hogyan lehetséges az, hogy amiért már egyszer jócskán megfizettünk, azért ismét fizetnünk kell, annak ellenére, hogy az egyetem éppen költségeket takarít meg?

  •  Szükség van HÖK működésére? A demokrácia velejárója az érdekképviselet. De vajon kinek az érdekeit képviselik a lelkes titánok?

A sok mérgelődés és hosszas értelmetlen ügyintézés, pénzpazarlás helyett jobb lenne energiánkat a tanulmányi munkába fektetni.

Sok szerencsét, erőt, kitartást és sikerekben gazdag új tanévet!

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Katyn – Tömeggyilkosság – Politika – Erkölcs
Next post Uniformizálás, vagy a ruha védelme Hódmezővásárhelyen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük