Gasztrozófia Csanádi József módra – A kenyér, mint a szeretet legfőbb jelképe

Tegyünk egy gondolat kísérletet! Képzeljük el, hogy a „Miatyánk” ima eltűnt volna a Föld színéről, és ma senki sem ismerné. Egy ásatáson találnánk egy kőtáblát, amin egy vers, egy szöveg található. Minden sora tökéletesen olvasható, csak az egyik szó nem, mert az lekopott. A sor így olvasható „Mindennapi ……..add meg nekünk ma!” Más utalásokból tudnánk, hogy valami táplálékféle volt odaírva eredetileg. Milyen táplálékot helyettesítenénk be, a kőről lekopott szó helyére?

– A munkánk eredményeiből tudunk enni, ezért vagyunk „kenyérkeresők”.
– Ha egy jó, szeretetteljes emberrel, találkozunk, akkor őt, a „kenyérre lehetne” kenni.
– Ha testvériesen megosztjuk a kenyerünket másokkal, akkor ő a „kenyeres bajtárs”.
– Ha az élettapasztalatokkal bölcsen elérjük az öreg kort, akkor „megettük a kenyerünk javát”.
– Ha valaki megbízik bennünk és kisegít minket, akkor a „kölcsön kenyér visszajár”!
– Ha a szeretetteljes viszony megromlik, akkor „kenyértörés” lesz a vége.
– Ha ártatlanul vádolnak, bántanak, akkor a kő helyett dobd vissza szeretetteljes kenyérrel!
– Ha valaki nagy szükséget szenved, úgy hiányzik neki valami, mint egy falat kenyér.

Az ókorban és a keresztény közép korban a gabonák fontos helyet kaptak a szakrális életben. A búza vagy árpa mag, mint egyéni szem feláldozódik, „meghal” amikor elültetik. Amikor meg kinő feltámad, és kalász lesz belőle, akkor az emberek legfőbb táplálékává válik. Nagycsütörtökön az „Útolsó vacsorára” emlékszünk meg, ahol egyetlenegy út a szeretet lesz nyilvánvalóvá. Ekkor az életet adó kenyeret amiért megdolgoztunk, mi magunk áldozzuk fel másokért. Végül is itt nem mást áldozunk oda mint önmagunkat, a legkedvesebbet, a saját énünket egy másik emberért. A szeretet csak szabadságból fakadhat, ha az önző „NEKEM” irány átfordul az önzetlen „NEKED” iránnyá. Ez pont a fordítottja a tudás fájáról való szakításának, amiben az egoista akarattal faljuk a tudást. A tudás szeretet nélkül semmit sem ér, az önzetlenség viszont mindig áldozattal jár. Az önkéntes egyéni áldozatból, így lesz megáldó áldozó, amely áldást hoz a világra.

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hímes tojás híján

szo ápr 4 , 2015
A hímes tojás készítésének hagyományait nem könnyű követni, a motívumok ismerete mellett eszközökre, és persze kézügyességre is szükség van. Ezek hiányában legfeljebb vásárolni lehet valódi hímes tojásokat, vagy be kell érni az egyszerűbb megoldással. Ha van otthon tojásfesték, és néhány befőttes gumigyűrű, akkor a színes tojások néhány perc alatt elkészülnek. […]