Szeptembertől csak három kisdiák maradna az éberhardi magyar iskolában, így a község nem tudja tovább fenntartani az intézményt.

A faluban magyar és szlovák tanítási nyelvű alapiskola is működik, mindkettőben alsó tagozaton folyik az oktatás. Jelenleg kilenc gyerek jár a magyar iskolába, mivel hat negyedikes elballag, szeptembertől csak három kisdiák maradna az intézményben. A magyar iskolába egy elsőst írattak be. „Sajnos nincs érdeklődés a magyar nyelvű oktatás iránt. Három gyerekkel nem tudjuk fenntartani az iskolát, ők szeptembertől Félbe járnak majd” – nyilatkozott lapunknak Godó Éva, Éberhard (Szenci járás) polgármestere. A polgármester hozzátette, a magyar iskola ügyében sajnos tehetetlenek. „A szülő dönti el, melyik iskolába íratja be a gyerekét, mi biztosítottuk a tanításhoz szükséges feltételeket” – folytatta Godó Éva. A szlovák tanítási nyelvű alapiskolát jelenleg 76 gyerek látogatja. A magyar óvoda iránt sincs érdeklődés. „Ha legalább tizenöten jelentkeznének, nyitnánk magyar csoportot” – mondta a polgármester. Nemrég új osztállyal bővült az óvoda épülete, melynek kapacitása így 86-ról 106 férőhelyesre nőtt, ám úgy tűnik, ez sem elég. „A faluban magánóvoda is épül, a községi óvoda sajnos nem tudja befogadni az összes gyereket, tavaly kilencvenből negyven kérvényt kellett visszautasítanunk. Amit tudunk, megteszünk, de nem bővíthetjük kétévente az intézményt” – vázolta a polgármester.
Ez elmúlt tíz év alatt csaknem 800 új lakos költözött Éberhardra, a falu lakossága ezzel 2300-ra nőtt. Az új lakók többsége szlovák nemzetiségű, ezzel a lakosság nemzetiségi összetétele is megváltozott. „Régen hatvan százalék volt a magyarok aránya, mára ez harminc százalék alá csökkent, de továbbra is kétnyelvű község vagyunk” – tette hozzá Godó Éva.
Forrás: Újszó
magyarno.com MN

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Idén harmincéves Ghymes együttes – Folklórprogramok és Ghymes-koncert a tamási Trófea fesztiválon
Next post Eső lesz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük