Már hatvan szálláshely működik a falusi turizmus keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – hangzott el Baktalórántházán csütörtökön azon a konferencián, amelyen az idegenforgalom vidékfejlesztő hatásait elemezték a szakemberek. Hanusz Árpád, az országban elsőként, 1992-ben alakult Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a hatvan minősített szálláshelyen több mint 600 vendéget tudnak fogadni egyszerre. Az egyéni szálláshelyek mellett ma települési, önkormányzati vendégházak is működnek a megyében, továbbá a térségi vízügyi igazgatóság és vadásztársaságok is rendelkeznek idegenforgalmi létesítménnyel.

Hanusz Árpád közlése szerint a szabolcsi szálláshelyek kihasználtságán érződik a recesszió, kevés a vendég, 60 százalék feletti éves

Hamusz Árpád Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke

foglaltsággal csak három, a tivadari, a szatmárcsekei és a túristvándi falusi vendéglátó hely dicsekedhet. A térségi érdekvédelmi szervezet elnöke kiemelte: a megye az urbanizáció közepette is megőrizte természeti szépségét, tájainak érintetlenségét, továbbá a népi építészet, a műemlékek nagy száma miatt számíthat a falusi turizmus fellendülésére.

Az idegenforgalmi vonzerőt erősíti – folytatta az érdekvédelmi szervezet elnöke – hogy a szálláshelyek ma már minőségi programokkal is várják a vendégeket. Települési, megyei, térségi, sőt határon túli rendezvények, fesztiválok kapcsolódnak a vendéglátáshoz. A programok összehangolását, a falusi vendéglátóhelyek együttműködését segítik a megalakult helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsmentek, az úgynevezett TDM szervezetek is.

Hanusz Árpád hangsúlyozta: a falusi turizmusnak a jövőben is kiemelt szerepet kell kapnia a vidékfejlesztésben, hiszen jövedelemtermelő képességével és foglalkoztatást javító hatásával nagyban hozzájárul az érintett térségek lakosság-megtartó erejének fokozásához.

Az elnök szerint a turisták ellátása egyben a falvak agrártermelői számára is lehetőséget jelent, hiszen a vendéglátóhelyeknek értékesíthetik termékeiket. A friss zöldség, gyümölcs és húsellátás mellett a feldolgozott élelmiszer ipari termékeket a vendégek magukkal is vihetik, további piacot teremtve a falvak áruinak.

 

forrás : szon.hu

magyartudat.hu

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Piaci körkép: a legnépszerűbb használt kisautók
Next post “Határtalan” programok és ízek a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük