Évtizedek óta valóság- Gigantikus méretű génmutációs szarvasmarhák

A fogyasztói társadalom minél szélesebb kiszolgálása érdekében és az élelmiszeripar nagyobb profitszerzése miatt fejlesztették ki ezt a gigantikus méretű fehér-kék belga szarvasmarhafajtát.

Ez egy úgy nevezett tej- és húshasznú szarvasmarha fajta. A vágóértéke kiváló és mire vágásra kerül, addigra egy átlagos szarvasmarhának legalább a kétszeresét nyomja. A világ egyetlen olyan fajtája, amelyben a tenyészcél a culard jelleg.
Nagy növekedési erélyű, jó húsformákkal rendelkező fajta – színtiszta hús és izom.

A fajta kikísérletezésével már a XIX. században próbálkoztak, de a mai modern fajtát az 1950-es években Hansen professzor alkotta meg egy mesterséges megtermékenyítési központban, Belgiumban.
genmutans-szarvasmarha2A culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhája, egy több mint 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. A sovány izomzat miatt csökkentett zsírtartalmú az állat húsa.

A fehér-kék belga kettősen izmolt fajta jellemzőjét a miosztatin gén eltávolítása vagy blokkolása eredményezte. Az emiatt létrejövő extra súlygyarapodás miatt pedig előfordul, hogy az állat bőre megreped, nem tud az extra húsnövekedéssel lépést tartani.
A fajta szaporítása csak mesterséges úton történik. Ennek nem csak a fajta tiszta jellegének a megtartása az oka, hanem a bika a legtöbb esetben jóval az 1 tonnát is meghaladja, így a vemhesítési folyamatot a tehenek nem élnék túl. A „dupla” farizomzat miatt a tehenek pedig képtelenek a normál szülésre, borjaikat császármetszéssel segítik a világra.
genmutans-szarvasmarha3Magyarországon a 90-s évektől kezdve tenyésztik és kísérleteznek a fajtával, hogy még jobb tejelő és színhús vágómarhát állítsanak elő. Egyelőre hazai viszonylatban kevés egyed van hazánkban ebből a fajtából, írja testvérlapunk a GreenProfit.

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vizes vb 2021 - Óriás-toronyugrás a Lánchídról?

pén máj 23 , 2014
Megeshet, hogy a 2021-es budapesti vizes világbajnokságon egy speciális, a Duna vizébe telepítendő medencébe a Lánchídról ugranak majd az óriás-toronyugrás résztvevői. Az ötletet Vígh László, a Nemzeti Sportközpontokat vezető kormánybiztos vetette fel azon a megbeszélésen, amelyet – Gyárfás Tamás FINA-alelnök társaságában – a magyar fővárosban villámlátogatást tett Cornel Marculescuval, a […]