A magyar népmese megismertetését és népszerűsítését, valamint a meseolvasás fontosságának hangsúlyozását célozza az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete és partnerei a szeptember 29–30-ai rendezvényen írja a Székelyhon internetes hírportál.

Szeptember 30-án, Benedek Elek (Kisbacon, 1859. szeptember 30. – Kisbacon, 1929. augusztus 17.), „a nagy mesemondó” születésnapján 2005 óta a magyar népmese napját ünnepli a magyar közösség. Ebből az alkalomból immár harmadik éve Marosvásárhelyen is rendezvényt szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete, amelyhez idén több civil szervezet is csatlakozott, hogy még inkább megismertessék a gyerekekkel és szüleikkel a magyar népmeséket, valamint a mesemondás, meseolvasás fejlődéslélektani fontosságát.

benedek_elek 2
Az EMNT Klastrom (Mihai Viteazul) utca 40. szám alatti székhelyén tartott szeptember 24-ei sajtótájékoztatón Kádár Annamária a Kulcs Egyesület képviseletében elmondta, vasárnap, szeptember 29-én 16.30 és 19 óra között a Maros Megyei Múzeum várbeli épületébe, a Múzeum kávézóba várják a kicsiket és szüleiket. „Az Erdély FM jóvoltából lesz kölyökrádiózás, amikor többek között a tavalyi népmesemondó-vetélkedő két majai győztese mond mesét. Én előadást tartok a felnőtteknek a népmese személyiségfejlesztő szerepéről, amelyről a Mesepszichológia című könyvben is írtam. Továbbá lesz nemezelés és mesefigura-készítés, népi gyermekjátékok, néptánc, képességfejlesztő játékok, papírszínház és diafilmvetítés is a Babeş-Bolyai Tudományegyetem diákjainak, a Lurkó Kuckó Egyesület és a Folk Center Alapítvány támogatásával. A Kulcslyuk könyvesbolt pedig mesekönyv-standdal vesz részt” – tudtuk meg Kádár Annamáriától, aki szerint – képletesen szólva – a „hamuban sült pogácsát” otthonról kell vinnie minden gyereknek, a mesék hozzájárulnak az érzelmi intelligencia fejlődéséhez, a frusztrációk leküzdéséhez.

benedek_elek 3

„Hétfőn, szeptember 30-án az óvónőket és tanítónőket, valamint a szülőket kérnénk, hogy magyar népmeséket olvassanak a gyerekeknek, de a végső cél az, hogy tudatosítsuk a népmesék fontosságát a szülőkben. Ne csak most, az ünnepen, hanem minden este váljon rítussá a meseolvasás, amellyel a mozgalmas napokat le lehet zárni, hiszen a mese a gyerek lelki fejlődése szempontjából nagyon fontos” – mondta a pszichológus. Jakab István hozzátette, szintén a gyerekekhez szól az október 6-ai megemlékezés kapcsán meghirdetett rajzpályázat, amelyre az alkotásokat október 2-áig várják a Klastrom utcai székhelyen, és amelyekből az aradi vértanúk emléknapján kiállítás nyílik a Deus Providebit Házban. Továbbá az Olvasás Éjszakáját is szeretnék megszervezni az adventben.

Cseh Gábor megyei EMNT-elnök a Székelyföldet körbeszaladó Juhos Gábor maratonfutó érkezéséről elmondta, szeptember 27-én, pénteken 15 óra körül várható, hogy több mint ötszáz kilométer megtétele után befut Marosvásárhelyre.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Previous post Kárpátalja – Elődeink hittel indultak és ez a hit megáldott
Next post Matyóföldi mustra és kalocsai fotókiállítás az Európai Parlamentben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük